Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Frank Husslage
toon meer

Non-fictieschrijver

Genre
Journalistiek - Non-fictie

Thema's
Geschiedenis - Noord-Amerika - Oorlog - Tweede Wereldoorlog - Vrijheid

Subthema's
Canada, de bevrijding, Slag om Groningen, Tweede Wereldoorlog, Groningen

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Jurylidmaatschap - Lezing - Presentatie - Schrijfopdracht - Signeersessie - Voordracht

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Volwassenen

In een bos net buiten Groningen vindt journalist Ernst Arbouw een boom met de initialen van een Canadese soldaat erin gekerfd: H.W.R. Toronto. Canada. Met niet meer dan die drie letters gaat hij op zoek, en uiteindelijk vindt hij in een geallieerd archief een naam: Harold Wilbert Roszell (21) uit Toronto, gesneuveld op 16 april 1945 bij de bevrijding van de stad Groningen. Het leidt tot een zoektocht die begint bij de schrijver in de straat en uiteindelijk voert naar een voordeur in Toronto. Onderweg vertelt Arbouw het verhaal van gewone Canadese soldaten en hun rol bij de bevrijding van Nederland.

Ernst Arbouw (1973) studeerde journalistiek in Utrecht en is freelancejournalist en docent non-fictie aan de Schrijversvakschool. Hij schrijft onder meer voor de Volkskrant over onderwerpen die uiteenlopen van Duitse terpdorpjes via Oostenrijkse gletsjers tot Franse loopgraven en Nederlandse archieven.

Zijn boek H.W.R. was hier verschijnt in maart 2021 bij AtlasContact.

Media

foto's