Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Wouter le Duc
toon meer

Fictieschrijver - Journalist - Non-fictieschrijver

Genre
Non-fictie

Thema's
Diversiteit

Activiteiten
Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Lezing - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Campagnes
Schrijvers over Thema's 2022

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Volwassenen

Haroon Ali (1983) is freelance journalist voor onder meer de Volkskrant, columnist bij het Noordhollands Dagblad, en auteur van twee non-fictieboeken, uitgegeven door De Bezige Bij.

In Half (2020) ging Haroon de confrontatie aan met zijn botsende identiteiten, als Pakistaans-Nederlandse, homoseksuele ex-moslim. Voor dat boek reisde hij ook twee maanden door Pakistan. In zijn tweede boek Spectrum (2023) onderzocht hij de Nederlandse regenbooggemeenschap in de 21ste eeuw; wat bindt al die identiteiten en welke kwesties verdelen activisten?

Haroon maakte in 2022 ook de veelbesproken tv-documentaire Het M-woord, over homoseksualiteit en homofobie binnen de islam, waarmee hij een Tegel won, de belangrijkste journalistieke prijs. Ook maakte hij samen met Yora Rienstra drie seizoenen van de podcast Opgewonden, over seksualiteit in alle vormen en maten.

Als maatschappelijk betrokken duider schuift hij maandelijks aan bij Spraakmakers en andere programma's, podcasts en talkshows, zowel op radio als tv. Hij wordt ook geregeld gevraagd als panellid bij debatavonden, wordt als auteur geïnterviewd over zijn werk, en draagt daar ook uit voor bij literaire bijeenkomsten. Haroon is daarnaast een ervaren interviewer en moderator, die graag met uiteenlopende mensen in gesprek gaat.

Thema's die hem interesseren, en waar hij ook een nuttige bijdrage aan probeert te leveren:

* lhbtiq-kwesties en de regenbooggemeenschap
* homoseksualiteit binnen religieuze gemeenschappen
* biculturele gezinnen en cultuurverschillen
* diversiteit, inclusiviteit en de multiculturele samenleving
* gender en veranderende man-vrouwbeelden
* populaire psychologie en mentale gezondheid
* jongerenproblematiek en de online-cultuur

Haroons inzet werd ook erkend door lhbtiq-organisatie COC, die hem in 2021 de 'Bob Angelo Ster van de Toekomst' uitreikte. Ook kreeg hij in 2023 de 'Rising Star Award' bij de eerste Pan Asian Awards. 

In 2024 werd Haroon benoemd tot de nieuwe ambassadeur van Pride Amsterdam, en had hij de eer om de jaarlijkse Mosse-lezing te verzorgen. Zijn boek Spectrum staat momenteel op de longlist voor de Brusseprijs, voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek, de prijs die op 15 juni 2024 wordt uitgereikt.

 

Publicaties

Spectrum
2023, Uitgeverij De Bezige Bij
Journalistiek
Half
2020, Uitgeverij De Bezige Bij
Roman - Proza - fictie