toon meer

Fictieschrijver

Genre
Kort verhaal - Roman

Thema's
Diversiteit - Familie - Feminisme - Identiteit - Kunst - Liefde - Migratie - Onderwijs - Religie - Seksualiteit

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Jurylidmaatschap - Lezing - Presentatie - Schrijfopdracht - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Volwassenen

Michelle van Dijk is onder meer bekend als hertaler van Couperus. In 2023 is het honderd jaar geleden dat Louis Couperus overleed, maar zijn werk is nog altijd springlevend. Hij had een scherpe en moderne blik op de worstelingen van de mens op het gebied van liefde, gezondheid, religie en samenleven en schreef daarover nog altijd lezenswaardige, meeslepende romans en verhalen in zijn eigen unieke stijl. Albert Kroezemann en Michelle van Dijk zijn beiden docent Nederlands en maakten een hertaling van een roman van Couperus. Ze kunnen samen geboekt worden en vertellen in een programma van een uur over zijn belangrijkste romans en over Couperus zelf, interessant voor zowel kenners als voor 'beginners'. Albert Kroezemann (hertaling Langs lijnen van geleidelijkheid) gaat daarbij nog in op de reizen naar Indië die Couperus maakte. Michelle van Dijk (hertaling Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan) besteedt extra aandacht aan de taal van Couperus. 

Er ontstond ophef over deze hertaling van Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan, want moeten we Couperus niet in originele tekst lezen? Veel scholieren en leraren Nederlands hebben al gemerkt dat de hertaling een goede kennismaking met Couperus is. Michelle maakte ook lesmateriaal bij Van oude mensen en in een gastles kan ze ook uitgebreid ingaan op dit boek en vertellen over het proces van hertalen.

Daarnaast heeft Michelle ook eigen werk. Haar debuutroman Darko's lessen verscheen in 2017. Hoofdpersoon Darko kwam ooit als kleine jongen vanuit Servië naar Nederland. Nu worstelt hij met school, werk en vooral: de liefde. Een liefdesroman, maar ook een echte coming-of-age.  

In mei 2021 verscheen haar tweede roman Witter dan sneeuw. Deze roman vertelt het verhaal van Judith, die jong uit huis gaat om te ontsnappen aan de druk van een strenggelovig milieu. Maar binnen een jaar stopt ze opnieuw de dozen en zakken van haar bestaan in een auto – en het zal niet de laatste keer zijn. Ze stort zich in studie, werk en gezin, in de liefde, maar struikelt steeds opnieuw. Kan een mens wel loskomen van het verleden? Leren we van onze fouten?

Beide boeken zijn erg geschikt voor de leeslijst en sluiten aan bij de belevingswereld van jongeren.Omdat Michelle zelf leraar Nederlands is, weet ze wat ervoor nodig is om leerlingen bij literatuur te brengen. Of het nu om Couperus of om haar eigen werk gaat, ze kan er goed over vertellen en - als leraar - makkelijk een waardevolle aanvulling op een lesprogramma verzorgen. 

Michelle van Dijk groeide op in een gezin met vijf kinderen, mét de Evangelische Omroep en zonder popmuziek. In 2000 was ze de allereerste winnaar van schrijfwedstrijd Write Now!. Ze studeerde Nederlands in Leiden en is nu leraar Nederlands in het voortgezet onderwijs. Ze woont in Rotterdam en heeft twee kinderen.

Publicaties

Witter dan sneeuw
2021, De Kleine Uil
Roman
Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan
2019, De Kleine Uil
Roman
Darko's lessen
2017, Douane
Roman

Media

foto's

video's

externe webpagina's