Marjolein Bierens

Geboorteplaats Rotterdam

Website www.marjoleinbierens.nl
Facebook marjolein bierens
Instagram Marjolein Bierens

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Friso Keuris

Geboorteplaats
Rotterdam

Website
www.marjoleinbierens.nl
Facebook
marjolein bierens
Instagram
Marjolein Bierens

toon meer

Fictieschrijver - Non-fictieschrijver - Scenarioschrijver - Toneelschrijver

Genre
Muzikale voorstelling - Non-fictie - Toneel - Young adult

Thema's
Europa - Familie - Feminisme - Geschiedenis - Identiteit - Liefde - Migratie - Ouderdom - Ouderschap - Religie - Rouw - Tweede Wereldoorlog - Zingeving

Subthema's
vervreemding en ontworteling, interbellum, theater, artiesten, toeval, tijdgeest, hotelleven, rol van de vrouw, landverhuizers, emigreren,

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Jurylidmaatschap - Lezing - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Volwassenen

Marjolein Bierens is geboren in Rotterdam en woont in Amsterdam. Dit jaar komt haar boek HOTEL SCHILLER Geschiedenis van een hotel en zijn kleurrijke gasten tijdens de bruisende interbellumjaren uit bij uitgeverij Meulenhoff in het genre literaire non-fictie. Eerder schreef en regisseerde zij over dit onderwerp de acht-delige VPRO radiodramaserie Hotel Schiller uitgezonden op NPO radio 1. Deze is nog steeds te beluisteren op https://www.vpro.nl/programmas/hotel-schiller.html.

Marjolein Bierens schrijft drama voor diverse media. Ze kreeg internationale bekendheid door de hoorspelen die zij schreef. Veel van haar stukken zijn vertaald en in veel landen uitgezonden. In 2002 ontving zij de PRIX EUROPA voor ‘Ik Zeeuws meisje, de Maria Magdalena van de Zuivelvoorziening’. Andere stukken als ‘Motel Texel’, ‘Loubna!Loubna!’, ‘Moederland’, ‘Klein verhaal over mijn broer en ik en onze zus in het bos’,  volgden.

Zij schreef een aantal toneelstukken voor Zeelandia over haar Zeeuwse roots oa. ‘Ik Zeeuws meisje, de Maria Magdalena van de Zuivelvoorziening’, ‘Mooie Anna een Zeeuwse fado’ en ‘Land van over zee’ waarvoor zij in 2015 genomineerd werd voor de TAALUNIE TONEELSCHRIJFPRIJS.

Een aantal hoorspelen en toneelstukken zijn gebundeld, getiteld: ‘Monologen, 5 teksten voor jonge vrouwen en 1 voor een oude’ bij it&fb. Andere teksten ‘Mooie Anna, een Zeeuwse fado’ en ‘Land van over Zee’ zijn uitgegeven door de Drukkery.

Recentelijk was haar tekst/libretto voor de nieuwe opera Ontheemd! te zien en te horen. ‘Ontheemd!’ is uitgegeven door De Nieuwe Toneelbibliotheek.

Media