Geboorteplaats Nijmegen
Website
https://www.sinancankaya.com
Twitter
https://x.com/tsjankaya
Instagram
https://www.instagram.com/cankaya_als_tsj_van_tsjurtjill
Geboorteplaats
Nijmegen
Website
https://www.sinancankaya.com
Twitter
https://x.com/tsjankaya
Instagram
https://www.instagram.com/cankaya_als_tsj_van_tsjurtjill
Genre
Autobiografie - Essays - Non-fictie
Thema's
Diversiteit - Identiteit - Racisme
Sinan Çankaya (1982) is cultureel antropoloog en schrijver. Hij is gepromoveerd op een onderzoek naar diversiteit binnen de politieorganisatie (Buiten veiliger dan binnen, 2011). Daarna deed hij onderzoek naar etnisch profileren (De controle van marsmannetjes en ander schorriemorrie, 2012). Momenteel werkt Çankaya als universitair docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam, op de afdeling Bestuurskunde en Politicologie.
Op zijn CV staat verder dat hij in zijn jonge jaren uren achtereen dozen heeft dichtgeplakt in het magazijn van de Footlocker, Bigmacs heeft gemaakt, en in de Marsfabriek de verkeerd uitrollende Snickers, Twixen en Bounties van de lopende band heeft geplukt. Çankaya heeft ook telemarketing gedaan, een ware lijdensweg, omdat hij geen commercieel enthousiasme kan veinzen. Zijn verkoop haperde. Ten einde raad noemde hij zich eens Paul de Jong. Binnen een mum van tijd werd Çankaya Telemarketeer van de Dag. Na deze uitstapjes is hij maatschappelijk betrokken werk gaan doen.
Hij schreef eerder geschreven voor De Correspondent, De Groene Amsterdammer, De Volkskrant en Hard Gras.
Sinan schrijft en spreekt veel over de volgende onderwerpen:
Wat is identiteit? Hoe kunnen we identiteitsontwikkeling begrijpen? In deze lezing neem ik jullie mee in mijn visie op identiteit, macht en politiek, aan de hand van de vele verhalen uit Mijn Ontelbare Identiteiten. In dit boek verweef ik onderzoek en ideeën over racisme, uitsluiting en identiteit met mijn persoonlijke verhaal.
Veel organisaties en instituties willen ‘diversiteit’, zelden wordt concreet gemaakt wat daarmee wordt bedoeld. In deze lezing vertel ik, aan de hand van eigen onderzoek binnen de politie en wetenschappelijke literatuur, hoe we kunnen nadenken over ‘diversiteit’ en ‘inclusie’. Wat werkt, wat niet? Diversiteit gaat niet over de mensen die er nog bij moeten horen, maar zij die er al zijn. Daarmee gaat het over macht: wie beslist, wie wordt er gehoord? En welke stemmen worden er gesmoord? Wat betekent dit, uiteindelijk, voor leiderschap?
Op grond van eigen onderzoek vertel ik over de denkbeelden en praktijken van politieagenten. Hoe werkt etnisch profileren? Waarom gebeurt het? En, niet onbelangrijk, wat zijn alternatieven?