Khalid Boudou

Geboorteplaats Tamsamane

Website http://www.khalidboudou.nl/

Afbeelding van de auteur

Geboorteplaats
Tamsamane

Website
http://www.khalidboudou.nl/

toon meer

Fictieschrijver

Genre
Columns - Essays - Jeugdboek - Journalistiek - Kinderboek - Kort verhaal - Roman - Young adult

Thema's
Diversiteit - Familie - Humor - Identiteit - Liefde - Misdaad - Onderwijs - Politiek - Psychologie - Vriendschap

Subthema's
Adolescentie, verslaving, maatschappij, media

Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Lezing - online activiteit (livestream) - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Volwassenen

Khalid Boudou oogstte veel lovende kritieken met zijn debuutroman op scholen Het schnitzelparadijs (2001). Het verhaal over de jonge, verwarde Nordip die in de hel van restaurant De Blauwe Gier belandt, vol aangekoekte pannen en maffe personages, werd alom geprezen. Vertalingen verschenen in Spanje, Duitsland en Italië. De roman werd tevens bekroond met Het Gouden Ezelsoor, de prijs voor het best verkochte debuut 2002. De verfilming van Het Schnitzelparadijs was zowel nationaal (best bezochte Nederlandse film in 2005) als internationaal een groot succes.

Khalid Boudou publiceerde in 2005 zijn tweede roman, De President, een experimentele en hilarische satire op het huidige politieke klimaat van schreeuwen en overschreeuwen, en een aanklacht tegen de regerende laksheid en waanzin. Ook dit boek is verfilmd.  

Khalid Boudou bracht in 2007 zijn eerste jongerenroman Pizzamaffia uit. Het boek oogstte veel positieve kritieken, werd bekroond met de Jonge Jury debuutprijs en werd succesvol verfilmd. Zijn jongerenromans (o.a. Pizzamaffia, Alles of Niets, Pizzamaffia slaat door en Iedereen krijgt klappen) worden veel op scholen gelezen.

Khalid Boudou schreef theaterstukken voor onder andere Briza en verhalen en artikelen voor o.a. NRC Magazine, Esquire en de Volkskrant. Hij presenteerde het tv-programma Zaal Hollandia, de online talkshow Boekenweek Live en was lange tijd columnist en politiek commentator voor het Algemeen Dagblad en BNR-nieuwsradio. Een aantal van deze columns zijn verzameld in de bundel: Je bent voor of je bent tegen. Tevens publiceerde hij in 2009 met zijn uitgever OvG een politiek pamflet, getiteld Wij hebben altijd gelijk, bij Uitgeverij Querido.

Khalid Boudou werkt veel met jongeren (o.a. als gastdocent op scholen) en voelt zich thuis op het podium (hij trad o.a. op festivals als De Nachten, Crossing Border en Lowlands). Tevens als presentator en gastspreker binnen het bedrijfsleven. 

Meer info: www.khalidboudou.nl

Publicaties

Snel geld
2023, Uitgeverij Moon
Kinder- of jeugdboek
Pizzamaffia slaat door
2019, Overamstel Uitgevers
Young adult
Iedereen krijgt klappen
2013, moon
Proza - fictie
Echte mannen heten geen Haas
2011, Lebowski Publishers
Roman - Proza - fictie
Alles of niets
2010, moon
Roman - Proza - fictie
Wij hebben altijd gelijk
2009, Uitgeverij Querido
Journalistiek
Pizzamaffia
2007, moon
Roman - Proza - fictie
Je bent voor of je bent tegen
2007, Overamstel Uitgevers
Columns
De president
2005, Lebowski Publishers
Proza - fictie
Het schnitzelparadijs
2001, VASSALLUCCI
Proza - fictie

Media

Bekroningen

Gouden Ezelsoor 2002
Debuutprijs Jonge Jury 2009