Mohammed Benzakour

Geboortedatum 1972-01-10

Geboorteplaats Beni Bouifrour

Website http://www.benzakour.nl
Facebook https://nl.wikipedia.org/wiki/Mohammed_Benzakour

Afbeelding van de auteur

Geboortedatum
1972-01-10

Geboorteplaats
Beni Bouifrour

Website
http://www.benzakour.nl
Facebook
https://nl.wikipedia.org/wiki/Mohammed_Benzakour

toon meer

Dichter - Fictieschrijver - Non-fictieschrijver

Genre
Columns - Essays - Historische roman - Journalistiek - Kort verhaal - Non-fictie - Poëzie - Reisverhaal - Roman - Young adult

Thema's
Afrika - Diversiteit - Europa - Filosofie - Geschiedenis - Kunst - Liefde - Natuur - Religie - Rouw - Sport

Subthema's
honingbijen, vissen, schaken

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Jurylidmaatschap - Lezing - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Senioren - Volwassenen

 

Mohammed Benzakour (Marokko, 1972) is schrijver, socioloog, journalist en ‘de enige Reviaan van Marokkaanse origine’. Hij geniet faam als eigenzinnige opiniemaker over hoofdzakelijk kwesties op het breukvlak van culturen en religies. Door velen wordt hij of verguisd óf bejubeld – een positie waar hij trots op is. Met zijn boek Abou Jahjah, nieuwlichter of oplichter? (2004) bracht hij op indringende wijze in kaart hoe tendentieus in Nederland en België met het politieke fenomeen Dyab Abou Jahjah is omgesprongen.

In 2005 verscheen Osama’s Grot – een sprankelende bundel beschouwingen en columns op het breukvlak van twee culturen.

Zijn publicaties leverden hem o.a. de El Hizjra Literatuurprijs (poëzie) op, de Amsterdamse Media Prijs (1999), en later de Zilveren Zebra (2001). In juni 2005 werd hij door het Humanistisch Vredesberaad i.s.m. het Huis van Erasmus bekroond met de prijs Journalist voor de Vrede 2005/2006.

Mohammed Benzakour schrijft columns, artikelen en reisreportages voor diverse kranten en magazines. Hij had een vaste radiorubriek ‘Tour de Benzakour’ bij OBA Live.

met beeldend kunstenaar Hans van Houwelingen zou hij het landelijk Monument voor de Gastarbeid oprichten: restauratie van de Gabo aan de Coolsingel.

In september 2008 verscheen zijn bloemlezing ‘Stinkende Heelmeesters’ bij uitgeverij De Geus – waarvoor hij genomineerd werd voor de E. du Perronprijs 2010.

In 2013 verscheen ‘Yemma’, over zijn invalide moeder, waarmee hij de E. du Perronprijs won.

En in oktober 2015 verscheen De Koning Komt, een roman over een jongeman die op zoekt gaat naar een bruid in Afrika, maar terugkomt met een pratende ezel. Met deze roman wint hij de ANV Debutantenprijs 2016.

In juni 2018 verscheen Tien op een Ezel, een uniek boek vol spreekwoorden, verhalen, poëzie uit het Berbers (de oorspronkelijke bewoners van Marokko), waarvoor hij bijna zeven jaar lang op een ezeltje sjokte van dorp naar dorp. Van dit boek is zijn ook audiofragmenten opgenomen en ingesproken door een native speaker. Prachtig geïllustreerd door Fleur van der Weel.  

In februari 2020 verscheen zijn nieuwe verhalenbundel "De ogen van Fadil".  

Benzakour verzorgt ook workshops Korte Verhalen schrijven. Recentelijk deed hij dat voor de bibliotheek in Nieuwegein en tijdens het internationale Drongo Talenfestival. Zie hiervoor:  

https://www.detweedeverdieping.nu/online-summerschool-korte-verhalen-schrijven/

https://www.drongotalenfestival.nl/programmaonderdelen/sessie/1daa4772/

Benzakour verzorgt wekelijks de rubriek 'Dagboek van een Visser' op de Achterpagina van NRC Handelsblad.

In zijn feuillleton 'Vader' schreef hij een serie over zijn overleden vader, over wie rond Vaderdag 2024 het boek "De reus uit de Rif" verschijnt.

Tevens is Benzakour bestuurslid van het Natuurhistorisch Museum, vaste columnist voor het Literatuurmuseum en presenteert hij het radioprogramma “Bonjour met Benzakour”

Verder is Benzakour fervent schaker, imker, visser en vogelaar, over welke liefhebberij hij regelmatig publiceert bij o.a. Vroege Vogels.

Voor meer info: www.benzakour.nl en http://nl.wikipedia.org/wiki/Mohammed_Benzakour

Publicaties

De ogen van Fadil
2021, Ambo Anthos Uitgevers
Korte verhalen
Tien Op Een Ezel
2018, Ambo Anthos Uitgevers
Yemma
2017, Uitgeverij De Geus
De koning komt
2015, Uitgeverij De Geus
Roman
Stinkende Heelmeesters
2008, Singel Uitgeverijen
Bloemlezing

Media

foto's

video's