Tialda Hoogeveen

Geboortedatum 1974-05-08

Geboorteplaats Haskerdijken

Website http://www.tialdahoogeveen.nl
Facebook http://www.facebook.nl/tialdahoogeveen
Twitter http://twitter.com/TialdaHoogeveen
Instagram tialda_hoogeveen

Afbeelding van de auteur

Geboortedatum
1974-05-08

Geboorteplaats
Haskerdijken

Website
http://www.tialdahoogeveen.nl
Facebook
http://www.facebook.nl/tialdahoogeveen
Twitter
http://twitter.com/TialdaHoogeveen
Instagram
tialda_hoogeveen

toon meer

Dichter - Fictieschrijver - Journalist - Non-fictieschrijver

Genre
Autobiografie - Biografie - Columns - Historische roman - Jeugdboek - Journalistiek - Kinderboek - Non-fictie - Poëzie - Reisverhaal

Thema's
Dieren - Duurzaamheid - Familie - Geschiedenis - Natuur - Reizen - Wetenschap

Subthema's
Fries, agrarisch, landbouw, landschap

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Jurylidmaatschap - Lezing - Presentatie - Signeersessie - Voordracht

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Senioren - Volwassenen

Tialda Hoogeveen schrijft voor volwassenen, kinderen en middelbare scholieren, fictie en non-fictie, in het Nederlands en in het Fries. 

Zie ook www.tialdahoogeveen.nl/over-mij/ en www.ploegsma.nl/auteur/tialda-hoogeveen en www.thomasrap.nl/auteur/tialda-hoogeveen en www.berneboekeambassadeur.frl.

Voor kinderen
Voor de Kinderboekenweek 2022 Gi-ga-groen! - en ver daarna - heb ik drie programma's: de Oerstoertour, een minicollege even over evolutie en een avontuur over het ontstaan van de mens. Levendige presentaties, sprankelende PowerPoints, interactieve 'colleges', fossielen aanraken, woordzoekers, teken- en schrijfopdrachten en linosnedes rollen is maar een greep van het programma dat ik rondom Gi-ga-groen heb ontwikkeld.

Oerstoertour - Tijdens mijn Oerstoertour neem ik kinderen mee op een tijdreis naar de laatste ijstijd. Als Schoolschrijver heb ik ruim ervaring met allerhande werkvormen voor kinderen in de groepen 6, 7 en 8. In de klas vertel ik hen aan de hand van mijn boek Oerstoer - over de wolharige mammoet en de rest (uitgeverij Ploegsma) het verhaal van grote, uitgestorven dieren, onze voorouders die daar dapper tussendoor liepen en over klimaatverandering toen, nu en later. Klik hier voor een leesfragment. De kinderen komen letterlijk in aanraking met de ijstijd, dankzij de botten en kaken die ik meeneem, deze zijn tienduizenden jaren oud! Bekijk hieronder bij documenten mijn aanbod voor scholen, bibliotheken en boekhandels. (zie pdf in bijlage)

Even over evolutie - een minicollege over het ontstaan van de aarde en haar bewoners. Van heelal tot oerknal, van ster tot miereneter, van het eerste water tot later. Van oerknal naar kometenval, van mos naar vos, van eerste mens naar homo sapiens.

(zie pdf in bijlage)

Mensen! Over de rest en ons. Ooit leefden er dertig mensensoorten op aarde. Nu nog maar één: de homo sapiens. We komen niet voort uit de aap. Maar: we delen wel een zelfde voorouder als de apen. Samen met hen zijn we de familie van primaten, die al tijdens de dinotijd oppopte op aarde. 

 

Voor middelbare school

Een verhaal over vrijheid, dit naar aanleiding van het boek Jodenvervolging: bovenbouw basisschool, onderbouw middelbare school (zie bijlage).

Voor het Friese taalgebied ben ik te boeken voor een programma rondom Wurden fan Timo, een rauw boek over rouw, je plekje vinden in het leven en over liefde en vriendschap. 

  

Voor volwassenen 
Te boeken voor lezingen en interviews over de geschiedenis van de landbouw in Nederland en Europa, landschap en natuur. Dit naar aanleiding van mijn boek De geur van hooi - hoe het boerenleven in Nederland in Nederland veranderde  (Thomas Rap)Mijn belangrijkste bron voor De geur van hooi is Siebe Peenstra, een 96-jarige voormalige veeboer die 72 jaar lang een dagboek heeft bijgehouden. Een gouden bron! Zijn levensverhaal is de leidraad voor het boek, het vormt de kapstok voor de grote ontwikkelingen in de landbouw, zoals Mansholt, Marshall en mechanisatie. Niet alleen het veranderende boerenleven speelt een rol in het boek, ook het drastisch veranderde landschap, en daarmee de veranderde planten- en vogelstand, komt onvermijdelijk aan bod. Lees bij documenten hieronder meer over het boek.

Publicaties

Mensen! Over de rest en ons
2023, Ploegsma
Maia en har freonen
2022,
Inuit
2021, Schoolsupport Uitgeverij BV
Non-fictie
De geur van hooi
2020, Uitgeverij Thomas Rap
Non-fictie
Wurden fan Timo
2020, Afuk
Proza - fictie
De Jodenvervolging
2020, Ars Scribendi
Non-fictie
Oerstoer - over de wolharige mammoet en de rest
2019, Uitgeverij Ploegsma
Kinder- of jeugdboek
Dj Elle en oare LinKk ferhalen
2018, Afuk
Korte verhalen
Ontmoet Minuscule in je achtertuin
2015, KNNV Uitgeverij
Non-fictie
Minuscule stickerboek
2014, KNNV Uitgeverij
Non-fictie
Alstublieft, mevrouw!
2014, Uitgeverij Thomas Rap
Biografie - Historische roman - Journalistiek
Het grote heldenboek
2011, CALLENBACH
Proza - fictie
Dansen op de maat van het ogenblik
2011, Augustus
Poëzie
Natuur is overal
2010, TIRION
Non-fictie
Zomerzon
2010, KNNV Uitgeverij
Informatief - Non-fictie
Herfstpret
2009, KNNV Uitgeverij
Informatief - Non-fictie
Lentekriebels
2007, KNNV Uitgeverij
Informatief - Non-fictie
Winterslaap
2005, KNNV Uitgeverij
Informatief - Non-fictie

Media