Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Pieter Magielsen
toon meer

Fictieschrijver

Genre
Historische roman - Jeugdboek - Kinderboek

Thema's
Australië - Azië - Diversiteit - Familie - Geschiedenis - Identiteit - Indonesië - Oorlog - Reizen - Sport - Vriendschap

Subthema's
Rusland

Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Lezing - Signeersessie

Leeftijdsgroepen
Groep 7 -8 Basisonderwijs - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs

Inez van Loon is een full-time jeugdboekenschrijfster. Zij is sociologe/ kindercriminologe maar heeft ook Oost-Aziatische kunstgeschiedenis en Chinees gestudeerd.

‘Van stripboek naar eerste boek’.  De vijfdelige serie Skatewise is bedoeld voor al die 'actie' kinderen die niet graag lezen. De boeken gaan over de avonturen van een groepje skateboarders. Op het moment bestaan er plannen voor een verfilming.

Tegenwoordig schrijft Inez historische boeken die gebaseerd zijn op ware gebeurtenissen, ‘stukjes vergeten geschiedenis uit een nabij verleden’:
‘Twee meisjes en het geluk’ vertelt het verhaal van Lin, die in het Chinatown van Amsterdam woont en Mei, haar overgrootmoeder die opgroeit in het China van 1900. 

'Lara’, gaat over een Russisch meisje dat opgroeit in het Rusland van 1932 maar vertelt ook het verhaal van Olga Romanov, de oudste dochter van de laatste tsaar.
'Lara' was in 2015-2016 boektopper op de middelbare scholen van Vlaanderen. 

'Mijn zusje’ gaat over Perla, een Sintimeisje dat samen met haar familie in woonwagens rondtrekt, maar dan breekt  de Tweede Wereldoorlog uit. 
Mijn zusje' stond op de shortlist van ‘de Kleine Cervantes 2017’ en de longlist van 'de Thea Beckmanprijs 2017'. 

‘Anna’s grote reis’ is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Anna Abrahamsz. In 1847 ging zij met haar moeder en zusjes mee op het schip van haar vader, een koopvaardijkapitein, naar Nederlands-Indië.
‘Anna’ kreeg ‘De Jonge Beckman’ van de Kinderjury van de Thea Beckmanprijs 2018.

‘Mathilde, ik kom je halen’ vertelt het verhaal van Mathilde, de grootmoeder van de schrijfster. In 1900 deed Mathilde kinderarbeid op een steenbakkerij in de Rupelstreek.
'Mathilde' was leestip van de Jonge Jury 2019 en is geselecteerd als White Raven 2019 door de International Youth Library in München.

'Sara's walkabout' gaat over de vriendschap van een Nederlands emigrantenmeisje en een Aboriginaljongen. Het verhaal speelt zich grotendeels af in Australië, in 1959.

'De voorlezer van de sultan' Constantinopel, 1902. Het lot brengt Lilit, een meisje van de Anatolische hoogvlakte en Bilal, een jongen uit de Afrikaanse woestijn samen in de harem van de sultan. 

Tijdens schoolbezoeken vertel ik hoe ik mijn onderwerpen kies en over het maandenlange onderzoek dat ik voor ieder boek doe. Het worden algauw levendige discussies met de leerlingen waarbij over en weer vragen worden gesteld. Alle boeken hebben een eigen facebookpagina met veel foto’s & filmpjes die ik tijdens het schoolbezoek gebruik.

Publicaties

De voorlezer van de sultan
2022, Clavis
Kinder- of jeugdboek - Proza - fictie
Sara's walkabout
2020, Clavis
Mathilde, ik kom je halen
2018, Clavis
Historische roman
Anna's grote reis
2016, Clavis
Historische roman
Mijn zusje
2015, Clavis
Historische roman
Speed
2013, Clavis
Kinder- of jeugdboek - Roman
Street
2012, Clavis
Kinder- of jeugdboek
Lara
2012, Clavis
Historische roman
Slidess
2011, Clavis
Kinder- of jeugdboek
Switchflip
2010, Clavis
Kinder- of jeugdboek
Twee meisjes en het geluk
2010, Clavis
Historische roman
Skatespotting
2009, Clavis
Kinder- of jeugdboek

Media

foto's

Bekroningen

Longlist Thea Beckmanprijs en shortlist Kleine Cervantes 2017
Leestip van de Jonge Jury 2019
White Raven/ International Youth Library München 2019
'De jonge Beckman' van de Kinderjury van de Thea Beckmanprijs 2018