Esther Gerritsen

Geboortedatum 02-02-1972

Geboorteplaats Nijmegen

Afbeelding van de auteur

Geboortedatum
02-02-1972

Geboorteplaats
Nijmegen

toon meer

Fictieschrijver

Genre
Boekverfilming - Columns - Essays - Journalistiek - Muzikale voorstelling - Roman - Toneel

Thema's
Familie - Humor - Liefde - Rouw - Seksualiteit

Leeftijdsgroepen
Volwassenen

Esther Gerritsen begon haar carrière als schrijfster van toneelteksten. Ze oogstte hiermee veel lof en ontving diverse prijzen. In 2000 debuteerde zij met de verhalenbundel Bevoorrecht bewustzijn en twee jaar later verscheen haar eerste roman, Tussen Een Persoon. Haar populariteit steeg dankzij haar wekelijkse column in de VPRO Gids. Op haar eigen komische manier haalt zij vanzelfsprekende dingen van hun voetstuk en maakt ze op een andere manier bijzonder. Van haar columns voor de VPRO Gids, de Volkskrant en Opzij werden diverse bundels samengesteld.
In 2014 was Gerritsen betrokken als coauteur bij de film NENA. In datzelfde jaar verscheen haar nieuwste roman Roxy, een roman over een zevenentwintigjarige vrouw wier man verongelukt, samen met zijn minnares. Het is een verhaal, waarin de hoofdpersoon geen troost zoekt, maar een vijand.
Voor de Boekenweek van 2016 schreef Gerritsen het Boekenweekgeschenk, getiteld Broer. Deze novelle gaat over het gebrek aan zelfkennis en staat vol sterke dialogen: typisch Esther Gerritsen.
In 2018 werd haar roman DORST verfilmd en kwam haar nieuwe roman DE TROOSTER uit. In 2019 verscheen de film INSTINCT waarvoor zij samen met Halina Reijn het scenario schreef. In het najaar van 2020 zal de televisieserie RED LIGHT verschijnen waarvoor zij het scenario schreef, en tegelijkertijd verschijnt haar nieuwe roman DE TERUGKEER.



 

Publicaties

Roxy
2014, Uitgeverij De Geus
Proza - fictie
Ik ben vaak heel kort dom
2013, Uitgeverij De Geus
Non-fictie
Dorst
2012, Uitgeverij De Geus
Proza - fictie
Jij hebt iets leuks over je
2011, Uitgeverij De Geus
Non-fictie
Superduif
2010, Uitgeverij De Geus
Proza - fictie

Openbare lezingen

24-09-2024 De Nieuwe Kolk , Weiersstraat 1, Assen (de Nieuwe Kolk Schouwburg)