Afbeelding van de auteur

Saskia Goldschmidt


Geboorteplaats Amsterdam

Website https://www.saskiagoldschmidt.nl

Facebook https://www.facebook.com/SaskiaGoldschmidt

Twitter https://www.twitter.com/SaskiaGold
Fictieschrijver

Genre
Autobiografie - Columns - Roman

Thema's
Familie - Geschiedenis - Liefde - Natuur - Tweede Wereldoorlog

Subthema's
Aardbevingen, natuur/landbouw, Moederschap, Vrouwenliefde, Vintagekleding, Tweede generatie, ,
Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Lezing - Presentatie - Voordracht - Workshop/masterclass

Campagnes
Auteurs voor Vrijheid 2020

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Volwassenen - Senioren

In haar debuut Verplicht gelukkig, portret van een familie (2011) probeert Saskia Goldschmidt de niet-vertelde verhalen van haar zwijgende vader en zijn Joodse familie te achterhalen. Ze zoekt naar een antwood waar het allesoverheersende gevoel van schaamte bij haar vandaan komt. Speurend in de archieven leert de dochter haar voorouders kennen. Haar ontdekkingen vooremn de aanleiding voor dit verontrustende en verrassende familieverhaal. Goldschmidt maakte ter ere van 75 jaar bevrijding een speciale presentatie van haar debuut. Ze vertelt aan de hand van verhalen uit haar jeugd hoe haar vaders oorlogservaringen op haar werden overgebracht, ondanks zijn oprechte wenst zijn kinderen niet met de oorlog te belasten. En hoe ze als jong meisje in het welvarende naoorloogse Amsterdam worstelde met ervaringen die de hare niet warn. Een verhaal dat ondanks de specifieke context, betekenis is voor iedereen die opgroeide met familiegeheimen.

Na haar debuut schreef ze drie romans, waarmee ze bekendheid verwierf in binnen- en buitenland. Saskia Goldschmidt baseert haar romans op intensief onderzoek, waarna ze een fictief verhaal schrijft. Voor haar meest recente boek, SCHOKLAND, vanaf eind september in de boekhandel, verhuisde ze vanuit Amsterdam naar een afgelegen huisje in Noord-Groningen, na de Plus twee kilometer het betonpad af. Ze liep dagelijks kilometers door de klei, werkte mee op melkveehouderijen, sprak met gedupeerden van de aardbevingen en met natuur- en vogelkenners en schreef een roman. Schokland, een drama in twaalf maanden. 
SCHOKLAND is het verhaal van een weids en ruig land, van ouders en kinderen die elkaar in de weg zitten, van de dillemma's rondom de intensieve veehouderij en biologisch boeren. Bovendien is het een verhaal over wat aardbevingen en veronachtzaming door de overheid voor effect hebben op de menselijke ziel. SCHOKLAND is een eigentijdse en actuele roman. 

Het werk van Saskia Goldschmidt wordt veel gelezen en goed gewaardeerd. Over haar debuut:  Verplicht gelukkig, portret van een familie, schreef Elsbeth Etty in het NRC: Een mooi gecomponeerd en sterk geschreven verhaal. Een persoonlijk verhaal dat ondanks de specifieke context van alle tijden is. Bevrijdend pijnlijk...'
De Hormoonfabriek  stond op de Longlist van de Libris Literatuurprijs en werd genomineerd voor de Euregioprijs. Vertalingen verschenen in Amerika, Duitsland, Frankrijk, Zuid-Afrika, Engeland, Turkije en Bulgarije. Samen met radiomaker Peter te Nuyl schreef Goldschmidt het scenario voor de gelijknamige twaalf uur durende podcast die op Radio 1 werd uitgezonden. Filmtalents, de productiemaatschappij van Jaques Audiard, nam een optie op de filmrechten.  
De Voddenkoningin werd eveneens goed ontvangen. De Duitse vertaling verscheen in juni 2018 onder de naam Die Vintage Queen. 

Saskia Goldschmidt gebruikt haar theaterachtergrond om inspirerende en afwisselende presentaties en lezingen te geven, in boekwinkels, bibliotheken, theaters en op literaire festivals. Haar optredens zijn fascinerend en afwisselend. Ze maakt gebruik van muziek, vertelt, leest voor en laat relevante filmfragmenten zien. Enthousiasme en humor zijn belangrijke ingrediënten van haar presentaties. 
 

 

 

Publicaties


SCHOKLAND
2018, Uitgeverij Cossee
Roman

De Voddenkoningin
2015, Uitgeverij Cossee
Roman

De Hormoonfabriek
2012, Uitgeverij Cossee
Roman

Verplicht gelukkig, portret van een familie
2011, Uitgeverij Cossee
Non-fictie


Media

foto's

video's

Blijf op de hoogte

aanmelden voor onze nieuwsbrief