Saskia Goldschmidt

Geboortedatum 1954-07-05

Geboorteplaats Amsterdam

Website https://www.saskiagoldschmidt.nl
Facebook https://www.facebook.com/SaskiaGoldschmidt
Twitter https://www.twitter.com/SaskiaGold

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Krijn van Noordwijk

Geboortedatum
1954-07-05

Geboorteplaats
Amsterdam

Website
https://www.saskiagoldschmidt.nl
Facebook
https://www.facebook.com/SaskiaGoldschmidt
Twitter
https://www.twitter.com/SaskiaGold

toon meer

Fictieschrijver

Genre
Autobiografie - Columns - Roman

Thema's
Familie - Feminisme - Geschiedenis - Liefde - Natuur - Tweede Wereldoorlog

Subthema's
Vliegeniersters, pionierstijd van de luchtvaart, Aardbevingen, natuur/landbouw, Moederschap, Vrouwenliefde, Vintagekleding, Tweede generatie, ,

Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Lezing - Presentatie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Senioren - Volwassenen

Boektrailer Kukuruznik

Saskia Goldschmidt heeft inmiddels vijf boeken geschreven. Ze debuteerde in 2011 gedebuteerd met Verplicht gelukkig, portret van een familie. Na deze succesvolle start schreef ze drie romans: De Hormoonfabriek, De Voddenkoningin en Schokland. 
Voorafgaande aan haar romans doet Goldschmidt diepgaand journalistiek onderzoek, wat de basis is voor haar fictionele verhalen. 
In juni 2023 verschijnt haar nieuwe grote roman: Kukuruznik, bij uitgeverij Meulenhoff. Een verhaal over een jonge vrouw, alleen achtergebleven in een monumentaal pand in het centrum van Amsterdam. Ze vindt een kist vol documenten, haar nagelaten door haar vader. Schijnbaar verhalen die niets met elkaar te maken hebben: een levensgeschiedenis van Rosy Rose, de eerste zwarte vliegenierster uit de USA. Over jonge vrouwen uit het Sovjetleger, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in licht onvlambare Kukurzniks alleen 's anchts konden uitvliegen en daarom moesten leren vliegen in het donker. Het is een zorgvuldig gecomponeerde kaleidoscopische roman, waarin uiteindelijk de schijnbaar losstaande verhalen toch in verband met elkaar blijken te staan. 

Het werk van Saskia Goldschmidt wordt veel gelezen en goed gewaardeerd. Over haar debuut:  Verplicht gelukkig, portret van een familie, schreef Elsbeth Etty in het NRC: Een mooi gecomponeerd en sterk geschreven verhaal. Een persoonlijk verhaal dat ondanks de specifieke context van alle tijden is. Bevrijdend pijnlijk...'
De Hormoonfabriek  stond op de Longlist van de Libris Literatuurprijs en werd genomineerd voor de Euregioprijs. Vertalingen verschenen in Amerika, Duitsland, Frankrijk, Zuid-Afrika, Engeland, Turkije. Samen met radiomaker Peter te Nuyl schreef Goldschmidt het scenario voor de gelijknamige twaalf uur durende podcast die op Radio 1 werd uitgezonden. Filmtalents, de productiemaatschappij van Jaques Audiard, nam een optie op de filmrechten.  
De Voddenkoningin werd eveneens goed ontvangen. De Duitse vertaling verscheen in juni 2018 onder de naam Die Vintage Queen en de Franse vertaling, Vintage Queen, door Emanuelle Tardif, ontvangt in mei 2023 de Vertaalprijs van het Letterenfonds. 

Saskia Goldschmidt gebruikt haar theaterachtergrond om inspirerende en afwisselende presentaties en lezingen te geven, in boekwinkels, bibliotheken, theaters en op literaire festivals. Ze maakt gebruik van muziek, vertelt, leest voor en laat relevante filmfragmenten zien. Enthousiasme en humor zijn belangrijke ingrediënten van haar presentaties. 
 





 

 

Publicaties

Kukuruznik
2023, Meulenhoff
Roman
SCHOKLAND
2018, Uitgeverij Cossee
Roman
De Voddenkoningin
2015, Uitgeverij Cossee
Roman
De Hormoonfabriek
2012, Uitgeverij Cossee
Roman
Verplicht gelukkig, portret van een familie
2011, Uitgeverij Cossee
Non-fictie

Media

foto's

video's

Openbare lezingen

1-05-2024 Bibliotheek Gemeente Barneveld , Nieuwstraat 29, Barneveld (Organisatie)
9-06-2024 Een Bunder Kunst , Panhoeveweg , 's-Heer Arendskerke (Organisatie)