toon meer

Non-fictieschrijver - Fictieschrijver

Genre
Journalistiek - Autobiografie - Roman - Non-fictie - Kinderboek

Thema's
Identiteit - Dieren - Rouw - Familie

Subthema's
Katten, dierenliefde, internet, dierenasiel, levensverhaal, ouder-kindrelatie, vliegramp, human interest,

Activiteiten
Lezing - Groepsbezoek (Jeugd) - Presentatie - Signeersessie - Interview (als interviewer) - Interview (als geïnterviewde) - Voordracht

Leeftijdsgroepen
Groep 7 -8 Basisonderwijs - Volwassenen - Jongvolwassenen - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs

Ik ben schrijver, journalist en spreker. In 2015 verscheen mijn debuut ‘Alles om jullie heen is er nog’ bij De Bezige Bij, over het verlies van mijn ouders bij de vliegramp in Tripoli. In 2016 gaf ik een TED-talk over omgaan met rouw die ruim 200.000 keer is bekeken op YouTube. Ik schrijf en spreek over mijn verlies omdat ik hoop het taboe op rouw te doorbreken zodat anderen zich minder alleen voelen dan ik destijds deed. Ik ben daarnaast professioneel kattenliefhebber, in juni 2020 komt mijn eerste kinderboek uit bij uitgeverij Kluitman. ‘Ava en het gesponnen poezenweb’ gaat over hoe katten het internet hebben uitgevonden voor hun eigen populariteit. Mijn eigen kat Lola wandelde tijdens het schrijven regelmatig over mijn toetsenbord. Als freelance journalist schrijf ik onder andere voor NRC Handelsblad. 

Over mijn lezingen:
 

  • "Volgens mij heeft niemand een volle collegezaal ooit zo stil gekregen als Marieke met haar lezingen. Er werd zelfs een uur lang door niemand op zijn telefoon gekeken. Marieke beheerst de juiste balans tussen gevoel en professionaliteit. De juiste afstand en nabijheid, de juiste intonatie, diepgang, openhartigheid, kracht en kwetsbaarheid.... het was er allemaal." - Willem Vermeijden, Hogeschool Rotterdam.
     
  • "Marieke Poelman is een aanrader voor een lezing/voordracht in de winkel. Prachtig vertellen, stukjes voorlezen en veel aandacht voor haar publiek. En zingen....dat kan ze ook fantastisch. Kortom: zoek je een evenement waarbij veel variatie mogelijk is, dan is Marieke een absolute aanrader!" - Sytze en Marjet Schippers, Boekhandel Primera Schippers Wijhe.
     
  • "Marieke is een levendige verteller, ze weet het publiek te boeien door haar verhaal. Een persoonlijk verhaal met herkenbare aanknopingspunten voor mensen die een dierbare verloren hebben. Marieke had een heldere opbouw in haar verhaal en haar wijze van vertellen gaf de ruimte aan de luisteraars om vragen te stellen. Het was een intens onderwerp, maar wij zijn tevreden over haar wijze van vertellen, over de sfeer waarin zij dit onderwerp toegankelijk maakte. Het is een lezing die je bijblijft!" - Gonneke Haaksma en Berber de Haan, Haaksma & De Haan Uitvaart in samenwerking met Bibliotheek Heerenveen.
     

Publicaties

Ava en het gesponnen poezenweb
2020, KLUITMAN
Kinder- of jeugdboek
Alles om jullie heen is er nog
2015, Uitgeverij De Bezige Bij
Non-fictie - Autobiografie