Laura Burgers

Geboortedatum 11-05-1989

Geboorteplaats Den Haag

Website http://www.lauraburgers.nl
Facebook https://www.facebook.com/Copycat-116853795069273/?ref=aymt_homepage_panel

Afbeelding van de auteur

Geboortedatum
11-05-1989

Geboorteplaats
Den Haag

Website
http://www.lauraburgers.nl
Facebook
https://www.facebook.com/Copycat-116853795069273/?ref=aymt_homepage_panel

toon meer

Fictieschrijver - Non-fictieschrijver

Genre
Columns - Essays - Jeugdboek - Journalistiek - Kinderboek - Non-fictie - Spanning - Young adult

Thema's
Duurzaamheid - Filosofie - Klimaatverandering - Mensenrechten - Natuur - Wetenschap

Subthema's
klonen van mensen; scifi; computermisdaad; schilderkunst

Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Lezing - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Volwassenen

Jeugdboeken
Laura Burgers (Den Haag, 1989) is de dochter van Simon Burgers. Samen schreven ze de spannende 12+ young adult romans Copycat en Het Morelli principe. In een gastles komen Laura en Simon vertellen hoe je geheimschriften ontraadselt, hoe je spannend kunt schrijven en wat het mysterieuze principe van Morelli inhoudt. De gastles daagt de leerlingen uit verder te denken over kunst, over henzelf en over taal.

Laura gaf eerder voor bibliothecarissen uit Noord-Nederland een lezing met als onderwerp 'hoe hou je jongens van 12+ aan het lezen?'.

Volwassenen
In september 2017 verschijnt bij Amsterdam University Press de essaybundel Blikopener, die zij met zes anderen schreef. Dat boek – met als doelgroep (jong)volwassenen – biedt een verbredend perspectief op zes onderbelichte of beladen onderwerpen, namelijk de macht van multinationals, het einde van de monogamie, de hedendaagse manie over gezond eten, pedofilie, de invloed van cultuur op de bètawetenschap en complottheorieën.

Boom Filosofie publiceerde in 2020 De Stem van de Noordzee, waarin Laura het essay 'De duizelingwekkende reis van Sam de Zeeforel, of: Van mensenrechten naar zeerechten' schreef. In dit essay stelt zij de vraag centraal, of de Noordzee eigen rechten zou moeten krijgen. Het boek is geschreven in opdracht van De Ambassade van de Noordzee, een collectief van kunstenaars, filosofen, wetenschappers en beleidsmakers. Het werd genomineerd voor de Socratesbeker, prijs voor beste filosofieboek van het jaar. 

In opdracht van diezelfde Ambassade schreef Laura samen met Jessica den Outer het Compendium Rechten voor Natuur: Case-studies uit zes continenten, dat ook in het Engels werd uitgebracht en in 2023 op de Duitse markt verscheen bij Hirzel Verlag onder de titel Das Meer Klag An! Der Kampf für die Rechte der Natur. De Duitse versie is volledig ge-update en aangevuld met een Duitse casus. 

Over Laura
Laura heeft Rechten en Frans gestudeerd in Amsterdam, Parijs en New York. Ze werkt nu aan de Universiteit van Amsterdam. Ze schrijft met enige regelmaat voor diverse media. Een overzicht is te vinden op haar website www.lauraburgers.nl 

Publicaties

Compendium Rechten voor Natuur
2022, Uitgeverijen overig
Informatief - Naslagwerk
De stem van de Noordzee
2020, Boom Lemma Uitgevers
Essay
Blikopener
2017, Amsterdam University Press
Essay
Het Morelli principe
2014, Ploegsma
Kinder- of jeugdboek - Spanning - Thriller - Young adult
Copycat
2011, Uitgeverij Ploegsma
Kinder- of jeugdboek - Science-Fiction - Spanning - Thriller - Young adult

Media

Bekroningen

Hebban YA Thriller van het jaar, shortlist 2014
Hebban YA Thriller van het jaar, derde plaats 2011