Renske Jonkman

Geboortedatum 03-06-1982

Geboorteplaats Alkmaar

Website https://www.singeluitgeverijen.nl/auteur/renske-jonkman-4/
Twitter https://twitter.com/renskejonkman

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Koos Breukel

Geboortedatum
03-06-1982

Geboorteplaats
Alkmaar

Website
https://www.singeluitgeverijen.nl/auteur/renske-jonkman-4/
Twitter
https://twitter.com/renskejonkman

toon meer

Fictieschrijver

Genre
Young adult - Roman - Journalistiek - Essays - Columns

Thema's
Reizen - Psychologie - Natuur - Klimaatverandering - Filosofie - Familie - Europa

Subthema's
Platteland, landschap, boeren, afkomst, generatie, vrije moraal, natuur

Activiteiten
Workshop/masterclass - Voordracht - Presentatie - Lezing - Jurylidmaatschap - Interview (als geïnterviewde) - Groepsbezoek (Jeugd)

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Volwassenen

Renske Jonkman was de eerste winnaar van de Lowlands schrijfwedstrijd. Ze debuteerde met de roman Zo gaan we niet met elkaar om en verwierf bekendheid met deze coming-of-age novel over de rebelse Hazel en haar aan wanen lijdende broer. Haar debuutroman werd genomineerd voor de Academica Debutantenprijs en de Vrouw & Proza Debuutprijs. Ze trad op tijdens Lowlands, Crossing Border, en was te horen op 3FM.  

In 2015 kwam Gibraltar uit. De roman ontving lovende recensies en werd in de Volkskrant omschreven als 'het vrouwelijke antwoord op de door mannen gedomineerde roadnovel' (****). Haar werk werd genomineerd voor de Alkmaarse cultuurprijs (Victoriefonds Cultuurprijs).

Eind augustus (2021) verschijnt haar nieuwe roman: Dit verdronken land. Een grote boerenroman over de relatie tussen de mens en het polderlandschap.

Jonkman studeerde Nederlandse Taal & Cultuur, volgde een minor in Filmwetenschappen en voltooide de master Discourse and Argumentation studies. Als schrijver en freelance journalist maakt ze interviews en reportages voor onder meer de Volkskrant en National Geographic. Voor dagblad Trouw schreef ze de afgelopen jaren een column over boeren en natuurbeschermers. Ze woont en werkt op het Noord-Hollandse platteland.

Publicaties

Gibraltar
2015, NIJGH & VAN DITMAR
Roman
Zo gaan we niet met elkaar om
2011, NIJGH & VAN DITMAR
Roman

Media

foto's