Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Anton Corbijn
toon meer

Fictieschrijver - Non-fictieschrijver

Genre
Autobiografie - Dagboek - Jeugdboek - Journalistiek - Non-fictie - Roman

Thema's
Burgerschap - Diversiteit - Economie - Europa - Feminisme - Identiteit - Kunst - LHBTI - Liefde - Mediawijsheid - Ouderschap - Pesten - Politiek - Vrijheid

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Jurylidmaatschap - Lezing - online activiteit (livestream) - Signeersessie - Voordracht

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Senioren - Volwassenen

Splinter Chabot is schrijver, programmamaker, presentator en politicoloog. Hij is auteur van de bestseller ‘CONFETTIREGEN’, presenteerde voor AVROTROS zijn eigen talkshow ‘SPLNTR!’, en is bij dezelfde omroep te zien in het programma ‘Ondertussen aan de Hofvijver’ waarin hij de renovatie van het Binnenhof volgt. In april 2022 verscheen zijn nieuwste boek ‘als de Hemel genoeg ruimte heeft’.

Splinter studeerde Politicologie en Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Als een ‘politiek junkie’ zonder de ambitie de ‘grotemensenpolitiek’ in te gaan, en met zijn liberale visie ‘iedereen is kunstenaar!’ begon hij aan zijn studie. Wanneer hem gevraagd wordt naar zijn politieke voorbeelden, antwoordt hij zonder twijfel “David Bowie & Prince, vrijgevochten individuen die het liberalisme belichamen.”

Naast zijn studie is Chabot van 2017 tot 2019 landelijk voorzitter van de JOVD, de politiek onafhankelijke jongerenorganisatie. Daarna maakt deze politiek junkie in 2019 voor AVROTROS de televisieserie ‘SPLINTER, in de politiek’. Voor deze zesdelige serie interviewt Splinter verschillende politici over stress en de (on)mogelijkheid om jezelf te blijven in de politiek. In de serie opent hij deuren die normaal gesloten blijven: van de geheime gangen van het Binnenhof tot de lievelingsplekken van politici. Hierna volgen meer programma's voor AVROTROS. Zo presenteerde hij in 2020 iedere zaterdagavond met Roos Moggré 'Proost!' NPO Radio 1 en maakte hij de programma’s ‘Splinter tussen de Regels’, 'De Wereld van Morgen', ‘Opium op Oerol’ en nu 'Ondertussen aan de Hofvijver'. Tevens maakte hij drie seizoenen van zijn eigen talkshow ‘SPLNTR!’, waar hij jonge, spraakmakende en niet alledaagse gasten ontving uit de wereld van kunst, cultuur, politiek en media. In 2021 deed Splinter mee aan het 21ste seizoen van ‘Wie is de Mol?’. Daarnaast verschijnt Splinter ook regelmatig in diverse praatprogramma’s. Zo is hij een aantal jaar tafelheer bij DWDD en meerdere malen te gast bij o.a. ‘Jinek’, ‘M’ en ‘Spraakmakers’. In het najaar van 2019 wordt Splinter verkozen tot ‘Best Dressed Man’ van het jaar door Esquire.

Splinter is naast programmamaker en politicoloog ook schrijver. In het begin van 2020 verschijnt zijn debuutroman ‘CONFETTIREGEN’. Het boek wordt een bestseller, stond op de shortlist van de Hebban Debuutprijs en het Beste Boek voor Jongeren en wordt verfilmd door Michiel van Erp. In november 2020 verschijnt zijn tweede boek getiteld ‘Roze Brieven’ - een bundeling van de meest bijzondere, ontroerende, grappige, gekke, treurige en hoopvolle reacties die hij heeft ontvangen na de verschijning van ‘CONFETTIREGEN’, inclusief Splinter zijn reactie op deze brieven. Beide boeken staan in de Regenboog Top 100: CONFETTIREGEN op 1 en Roze Brieven op 4. In september 2021 is Splinter een van de auteurs, samen met de schrijvers Khalid Boudou en Aimée de Jongh, van de verhalenbundel ‘3PAK’, het Boekenweek van Jongeren geschenk.

Publicaties

Confettiregen
2020, Uitgeverij Unieboek Het Spectrum

Openbare lezingen

29-09-2024 De Wormerveerse Vermaning , Zaanweg 57, Wormerveer (Organisatie)
14-10-2024 Bibliotheek Gooi+ , Tjalk 41, Loosdrecht (Bibliotheek Gooi+ Loosdrecht)