Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Niels Beugeling
toon meer

Fictieschrijver - Spoken word-artist

Genre
Boekverfilming - Columns - Essays - Journalistiek - Kort verhaal - Muzikale voorstelling - Poëzie - Reisverhaal - Toneel

Thema's
Filosofie - Geschiedenis - Humor - Kunst - Natuur - Tweede Wereldoorlog - Vriendschap - Vrijheid

Subthema's
fotografie, Berlijn, hedendaagse beeldende kunst, dada, land art, wandelen

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Lezing - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Senioren - Volwassenen

? Beschikbaar voor een live online bezoek of een persoonlijke video ??

Ilona Verhoeven (Amsterdam, 1974) is schrijver, journalist en kunsthistoricus. In haar werk, vaak een samenspel van tekst en beeld, staat ze stil bij alledaagse, vaak nauwelijks opgemerkte zaken. Haar fantasievolle gedachtesprongen en poëtische observaties brengen de ongerijmdheden van het bestaan op een relativerende manier voor het voetlicht. In haar beeldcolumn in nrc.next deed ze dit met telkens een foto in combinatie met een korte tekst van haar hand.
Met de podcast Mixed Signals stortte ze zich afgelopen voorjaar in een nieuw avontuur; literatuur en soundscapes in het licht van actuele, absurde ontwikkelingen. Elke aflevering bevat een gastbijdrage door een schrijver of kunstenaar, waarmee het tevens een podium en uitwisseling vormt in de wankele situatie waarin het culturele leven nu verkeert.
Ze woont en werkt in Berlijn, Amsterdam en Nijmegen.

In het licht is de titel van haar nieuwste boek. Een bundel met korte verhalen en foto's, waarvan een groot deel gevonden foto's betreft. Net als in Fiets onder de waterspiegel, verhalen en foto's uit de werkelijkheid (uitgeverij In de Knipscheer) en in haar andere werk, spelen toeval, gevonden voorwerpen, verrassingen en absurditeiten een belangrijke rol. 

In de zomer van 2021 is Ilona gastschrijver op de Wolkerstuin, de writer-in-residence plek in het voormalige huisje van Jan en Karina Wolkers op Amstelglorie in Amsterdam.

Ilona was in 2020 artist-in-residence in het Besiendershuis in Nijmegen. Eerder maakte ze in samenwerking met dit kunstinstituut een speciale uitgave De vrouw met de rode boodschappenkar: een kort verhaal met op het omslag ook een collage van de auteur.
Als vervolg daarop deed ze in 2019/2020 een project in samenwerking met het Besiendershuis getiteld Frontlijnen, in het kader van 75 jaar Bevrijding in Nederland. In 2021 is ze writer-in-residence bij het Suffering Matters Festival. 

Haar verhalenbundel Voor de eerlijke vinder (In de Knipscheer, 2012), waarin ook collages van de auteur zijn opgenomen, werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs voor het beste literaire debuut.

Ze deed mee aan diverse (literaire) festivals zoals de Amsterdamse Boekennacht, Festival op 't Eiland tijdens de Nijmeegse Vierdaagse, het Lezersfeest in Rotterdam, de Amsterdam Zine Jam in Mediamatic en verder is Ilona vaste gast op de Beurs van bijzondere uitgevers in Paradiso. Op www.mixedmediasoup.com schrijft ze verhalen en blogs, ook kun je haar volgen op Instagram. Daarnaast publiceert ze in literaire tijdschriften, alsook in publiekstijdschriften en vakbladen.

Ilona Verhoeven geeft inspirerende lezingen en workshops, meestal voor volwassenen maar ook voor kinderen. Bijvoorbeeld over hedendaagse kunst, fotografie, Berlijn, schrijven en creativiteit. Ilona studeerde Neerlandistiek, kunstgeschiedenis en journalistiek.

www.ilonaverhoeven.nl

Publicaties

In het licht
2019, IN DE KNIPSCHEER
Korte verhalen
Fiets onder de waterspiegel
2016, In de Knipscheer
Korte verhalen
Voor de eerlijke vinder
2012, In de Knipscheer
Korte verhalen

Media

foto's

video's

Bekroningen

Nominatie Academica Literatuurprijs voor het beste literaire debuut 2012 2012