Margreet den Buurman

Geboortedatum 31-05-1953

Geboorteplaats Den Haag

Website http://www.writersheart.nl
Facebook http://www.facebook.com/margreet.denbuurman

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: EvadB

Geboortedatum
31-05-1953

Geboorteplaats
Den Haag

Website
http://www.writersheart.nl
Facebook
http://www.facebook.com/margreet.denbuurman

toon meer

Biograaf

Genre
Biografie - Boekverfilming - Essays

Thema's
Europa - Feminisme - Geschiedenis - LHBTI - Tweede Wereldoorlog - Wetenschap

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Interview (als geïnterviewde) - Lezing - online activiteit (livestream) - Presentatie - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Volwassenen

Margreet den Buurman (Den Haag, 1953), studeerde in Leiden Nederlandse taal- en letterkunde en literatuurwetenschap. In de jaren '90 werkte ze als literair journalist voor onder meer de regionale omroep West, (Zuid-Holland). Wekelijks besprak ze boeken in een cultureel programma. Met spreken voor publiek deed zij dus veel ervaring op.

In 2010 verscheen van haar een publieksbiografie over Thomas Mann. Het materiaal over deze beroemde schrijversfamilie smaakte naar meer, temeer daar er in Nederlandse bibliotheken nog weinig biografisch werk voorhanden was. In de daaropvolgende jaren specialiseerde ze zich op de familie Mann en verschenen onder meer een biografie van Heinrich Mann en een dubbelbiografie van Erika en Klaus Mann. 

Vanaf 2020 legde ze zich meer toe op cultuurhistorisch onderzoek waarbij ze raakvlakken zocht met de beeldende kunst. Door familieverwantschap kwam een studie naar haar twee schilderende oudooms op haar pad: de Haagse School kunstschilder Willem de Zwart en de interbellum schilder Pieter de Zwart. 

Bij uitgeverij De Nieuwe Haagsche verscheen in het najaar van 2022: Willem en Pieter de Zwart, 1880/1930, Haagse schilderbroers op het breukvlak van een nieuwe tijd. 

Voor info over de boeken naar de site writersheart.nl 

Publicaties

De vrouwen rond Thomas Mann
2021, ASPEKT
Non-fictie

Media