Marije Langelaar

Geboortedatum 18-06-1978

Geboorteplaats Goes

Website http://www.marijelangelaar.nl
Facebook https://www.facebook.com/marije.langelaar

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Ivonne Zijp

Geboortedatum
18-06-1978

Geboorteplaats
Goes

Website
http://www.marijelangelaar.nl
Facebook
https://www.facebook.com/marije.langelaar

toon meer

Fictieschrijver

Marije Langelaar (1978) is dichter en publiceert bij de Arbeiderspers. 

De debuutbundel De rivier als vlakte (2003) was een van de verrassingen van poëziejaar 2003. De sterke opvolger De schuur in (2009) werd genomineerd voor de Jo Peterspoëzieprijs en de J.C. Bloemprijs en werd bekroond met de Hugues C Pernathprijs. Vonkt (2017) wint de Jan Campert prijs 2017, de Awater Poëzieprijs en werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2018 en de Herman de Coninckprijs 2018.

Jan Campert-prijs:

"Marije Langelaar (1978) ontvangt de Jan Campert-prijs 2017 voor Vonkt. Een aanstekelijke bundel die bulkt van de passionele liefde voor het leven en de taal. Langelaars verzen koken haast over van hartstocht, haar taalgebruik werkt bij momenten beroezend. Vonkt is een bundel de knispert en knettert - de vonken levenslust en taalplezier spatten ervan af."

Awater Poëzieprijs:

'Bruisend hallucinant'. Fysiek, lyrisch, vitaal, energiek, vervreemdend, wezenlijk, opwekkend, beroezend. Dit is totale poëzie, een bundel die zich opnet als een uitgestrekte hand: de dichter weet feilos de weg door het wonderbaarlijke en twijfelachtige.'  

"Vonkt is een groot harmonieus geheel vol complexiteit, soms uitbundig lyrisch, dan weer bevreemdend onpersoonlijk: ‘We stappen uit onze lichamen om iets anders / te ontdekken trompetgeschetter. // Laten alle aders los / toffe vette kick’.

De mystieke en erotische lading in Vonkt is uitermate krachtig, zoals in ‘Het land’:

mijn bloed begon te stromen niet alleen in mijn aderen

maar ook in de stengels en de grond, alles klopte en

tegelijkertijd hoorde ik het kloppen van de dieren, traag

en ritmisch als de walvis verderop in de oceaan en

muizen en torrel snel en vinnig als de mitrailleurs.

Langelaar weet in Vonkt opnieuw in harmonie te komen met de wereld, via frictie, ontregeling en overgave. Zo ontdoet ze zich in het leven én haar poëzie van routines en gemeenplaatsen. Langelaar biedt nieuwe perspectieven. Alles klopt bij Langelaar en in dat woord ligt haar virtuositeit besloten: enerzijds wijst het op een ritmisch bewegen, anderzijds betekent het dat alles in overeenstemming is met de omstandigheden. - Obe Alkema in NRC Handelsblad