Aglaia Bouma

Afbeelding van de auteur
toon meer

Non-fictieschrijver

Genre
Kort verhaal - Non-fictie - Roman

Thema's
Dieren - Duurzaamheid - Natuur - Wetenschap

Subthema's
Insecten, privacy

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Lezing - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Volwassenen - Senioren - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Jongvolwassenen

Dertig jaar geleden overleefde Aglaia Bouma ternauwernood een steek van een Europese hoornaar, een grote wespensoort. Ze belandde in een ziekenhuis, maar omdat ze meteen goed behandeld werd, hield ze er gelukkig niets aan over. Op een fobie voor insecten na. Om die te overwinnen is ze deze dieren gaan bestuderen, waardoor ze een gepassioneerde fascinatie ontwikkelde voor het compleet andere universum dat vlak onder onze neus bestaat. De wezens die daar leven hebben fantastische, soms bizarre eigenschappen en gedragingen.
Hierover vertelt ze in haar boek Insectenrijk en tijdens lezingen. En dat doet ze niet alleen met kennis van zaken, maar ook met aanstekelijke humor. Zo beschrijft ze hoe de wereld er door het facetoog van een libel uitziet, welke romantiek er steekt in het zoemen van een mug, hoe geëmancipeerd mestkevers kunnen zijn, waarom mannelijke wespen niet steken en hoe spannend het seksleven van sommige insecten is.
 

Publicaties

Insectenrijk (Het grootse leven van kleine beestjes)
2020, Uitgeverij Atlas Contact
Non-fictie