Fotograaf: Jelmer de Haas
Afbeelding van de auteur

Femke Deen


Geboorteplaats Bussum

Website http://www.femkedeen.nl

Twitter http://twitter.com/femkedeen
Non-fictieschrijver - Fictieschrijver

Genre
Non-fictie

Thema's
Geschiedenis

Subthema's
Anna van Saksen; Vrouwen rond Willem van Oranje; Vrouwen van adel; zestiende eeuw; Nederlandse Opstand en media
Activiteiten
Voordracht - Signeersessie - Presentatie - Lezing

Leeftijdsgroepen
Volwassenen

Femke Deen is historicus en auteur van de biografie Anna van Saksen. Verstoten bruid van Willem van Oranje (Atlas Contact 2018). Ze is gespecialiseerd in vroegmoderne geschiedenis, en dan vooral in de rol van vrouwen van adel in de Nederlanden en Duitsland.

Oorspronkelijk studeerde Femke af als cultureel antropoloog, met als afstudeerrichting Historische Antropologie. Daarna volgde ze de postdoctorale opleiding journalistiek, en werkte ze vijf jaar lang als journalist voor onder meer de Volkskrant en Historisch Nieuwsblad. Het historisch onderzoek bleef trekken en ze maakte de overstap naar de vakgroep geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam. In 2012 promoveerde ze op een proefschrift over het gebruik van propaganda en media tijdens de Nederlandse Opstand.

De afgelopen jaren werkte ze aan een biografie over Anna van Saksen, de tweede vrouw van Willem van Oranje. Van 2014 tot 2016 was Femke daarnaast als docent verbonden aan de vakgroep vroegmoderne geschiedenis van de UvA. De afgelopen jaren heeft Femke met veel plezier lezingen gegeven over de vrouwen rond Willem van Oranje. In haar lezing over Anna van Saksen laat ze zien hoe eeuwenlang het beeld kon blijven bestaan van de tweede vrouw van Willem van Oranje als intens egoïstische, verdorven vrouw, en haalt ze dit beeld (grotendeels) onderuit.

Publicaties


Anna van Saksen. Verstoten bruid van Willem van Oranje
2018, ATLAS
Non-fictie

Publiek debat en propaganda in Amsterdam tijdens de Nederlandse Opstand. Amsterdam Moorddam 1566-1578
2015, Amsterdam University Press
Wetenschap


Media

foto's

Blijf op de hoogte

aanmelden voor onze nieuwsbrief