Annelie David

Geboortedatum 04-09-1959

Geboorteplaats Keulen

Website http://amdavd.wixsite.com/annelie-david
Facebook https://www.facebook.com/annelie.david

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Georges Dewarier

Geboortedatum
04-09-1959

Geboorteplaats
Keulen

Website
http://amdavd.wixsite.com/annelie-david
Facebook
https://www.facebook.com/annelie.david

toon meer

Vertaler - Dichter

Genre
Poëzie - Essays - Columns

Thema's
Natuur - Klimaatverandering

Activiteiten
Voordracht - Lezing - Interview (als interviewer) - Interview (als geïnterviewde)

Leeftijdsgroepen
Senioren - Volwassenen

Annelie David (1959, Keulen) is danseres, dansmaakster, dichteres, klimaatdichter, moeder, grootmoeder en vrouw van graphic novelist en filmmaker Guido van Driel. Sinds 1982 woont zij in Amsterdam. Vanaf 1989 tot 2002 was zij onafhankelijk dansmaakster. Na 2003 ontwikkelt zij zich als dichteres. In 2004 won zij de Dunya Poëzie Prijs. Haar werk verschijnt in diverse literaire tijdschriften. In 2013 debuteert zij met haar bundel Machandel bij uitgeverij Marmer. De kritiek prees de persoonlijke en emotionele kracht van haar teksten. Zij vertaalde op de koude helling van de Duitse auteur Esther Kinsky (2016, Poëziecentrum Gent etc.) en samen met Lucas Hüsgen poëzie van de Oostenrijkse schrijfster Friederike Mayröcker, (Sensorium etc, Uitgeverij Vleugels, 2020). Januari 2020 verscheen haar nieuwe bundel 'schokbos' bij Uitgeverij Oevers dat genomineerd is voor De Grote Poëzieprijs 2021.

Tsead Bruinja in AWATER - 

David schreef een conceptbundel over een verlaten bos op een munitieterrein in Zaandam. Stalen deuren bevelen reizigers  ‘onbehuisd / het uitbeveiligde onthevene gegruizelde raamloze binnen te gaan’. Zo’n stapeling van klanken creëert echt nieuwe taalmuziek.

Jeroen Dera in DE STANDAARD - 

In 'schokbos' trekt David de verbeelding open: ze schrijft niet zomaar gedichten, maar realiseert zich dat de klimaatcrisis vraagt om poëzie die zich vertakt en haar lezers mee de wortelgangen in sleurt, zonder comfortabele houvast. Goede klimaatgedichten slaan alarm zonder dat we onze schouders ophalen. Ze schudden ons door elkaar en boren zich in onze herinnering, zodat ze ons overvallen als we de airconditioning van een winkelcentrum in onze nek voelen hijgen.

WOUTER PLEIJSIER, NPO Radio 4 -

?Schokbos leest als een euforische ode aan de kracht van de natuur.

 

Publicaties

Schokbos
2020, Uitgeverij Oevers
Poëzie
Sensorium etc.
2020, Uitgeverij Vleugels
Op de koude helling
2016, Poëziecentrum VZW
Poëzie
Machandel
2013, Uitgeverij Marmer
Poëzie

Media

Bekroningen

Dunya Poëzie Prijs 2004