toon meer

Non-fictieschrijver

Genre
Kinderboek - Non-fictie

Thema's
Natuur - Dieren

Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Signeersessie - Workshop/masterclass - Presentatie - Groepsbezoek (Jeugd) - Jurylidmaatschap - deelname gesprek/discussie - Lezing - online activiteit (livestream) - online activiteit (video)

Leeftijdsgroepen
Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs

Sterrin Smalbrugge (1993) is reptielendeskundige. Ze reist de hele wereld over om onderzoek te doen naar het fascinerende reptielenrijk en is ervaren in het hanteren van gifslangen. In Het grote reptielenboek, een boeiend en informatief jeugdboek voor kinderen van 7 tot 12 jaar, vertelt ze alles over reptielen, hun leefomgeving, hun belang voor het ecosysteem, en de wijze waarop reptielen zich hebben ontwikkeld om te overleven in de meest afgelegen en woeste gebieden. Zoals over de gehoornde spinnenstaartadder. Die heeft een staart dat veel op een spin lijkt. Zo kan hij vogels lokken als prooi. Of over de gekko met zijn vernuftige pootjes waarmee hij over muren en plafonds kan lopen. Of over het gif van het gilamonster dat wordt gebruikt in medicijnen tegen diabetes type 2. Over reptielen is eindeloos veel te vertellen!

 

Wat heeft Sterrin uw school, bibliotheek of winkel te bieden?

Een interactief programma waarin Sterrin de kinderen meeneemt naar een wereld waarin ze veel nieuwe dingen ontdekken en leren. Het programma duurt ca. 30 minuten of een heel (les)uur, afhankelijk van uw behoeften. Tijdens haar show gaat Sterrin in op vragen als: welke soorten reptielen zijn er? Waarom zijn ze zo belangrijk voor de natuur? Zijn alle reptielen giftig? Hoe bewegen reptielen zich voort? Leggen reptielen eitjes? Hoe komt het dan reptielen zich zo verschillend hebben ontwikkeld? Komen reptielen in alle landen ter wereld voor? Welke reptielen kun je in Nederland vinden? Wat moet je doen als je een reptiel in het wild tegenkomt? En nog veel meer.

Tijdens het programma kunnen kinderen vragen stellen. 

In overleg met uw school of winkel kan Sterrin een (kleine, niet giftige) slang meenemen.

Leuk als voorbereiding: Het grote reptielenboek van Sterrin Smalbrugge, uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 2019, met foto’s van o.a. de gerenommeerde reptielenfotograaf Matthijs Kuijpers en met grappige tekeningen van illustrator Wendy Panders. Ook handig voor spreekbeurten in de klas!

 

Wie is Sterrin Smalbrugge?

Sterrin Smalbrugge studeerde cum laude af aan de Wageningen Universiteit is ecoloog en herpetoloog. Ze presenteerde eerder ‘De Grote Reptielenshow’ en tourt inmiddels met haar nieuwe theatershow ‘Superhelden van het dierenrijk’ door heel Nederland. Ze is vaste columnist bij National Geographic Junior. Ook is ze zien op Videoland met haar eigen serie ‘Reptielengek’. In 2018 richtte ze, samen met de bekende wildlife fotograaf Jason Savage, The Conservation Front op. The Conservation Front is een team van gepassioneerde natuurbeschermers wiens doel het is om mensen dichter bij wildlife te brengen. Ze maken hoge-kwaliteitsdocumentaires over soorten die lijden onder habitatvernietiging, stroperij en human-wildlife conflicten.

Publicaties

Het grote reptielenboek
2019, Luitingh-Sijthoff
Kinder- of jeugdboek

Media

Openbare lezingen

7-10-2022 Openbare Bibliotheek Enschede , Pijpenstraat 15, Enschede (Organisatie)