Astrid Lampe

Geboortedatum 1955-12-22

Geboorteplaats Tilburg

Website http://astridlampe.com
Facebook http://astrid lampe

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Koos Breukel

Geboortedatum
1955-12-22

Geboorteplaats
Tilburg

Website
http://astridlampe.com
Facebook
http://astrid lampe

toon meer

Dichter

Genre
Poëzie

Thema's
Europa - Filosofie - Gender - Klimaatverandering - Kunst - Liefde - Natuur - Oorlog - Rouw - Seksualiteit

Subthema's
milleniumskills, engagement, kunstenaarschap

Activiteiten
Lezing - Presentatie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Senioren - Volwassenen

Astrid Lampe (Tilburg, 1955) Is dichter. Ze woont en werkt in Utrecht. Lampe publiceert meest eigenzinnige dichtbundels. Haar poëzie schakelt van catwalk naar cakewalk. Huppelt en stuitert. Stottert en struikelt. Loopt tegen beter weten in, na een stormbaan vol hinder, over van levenslust.

De wereld gaat erin om. Lampe viert de chaos die ze in toom probeert te houden.Tot deze poëtisch hout snijdt en rondzingt.

Wereldse waanzin op muziek gezet. Collectieve hartenpijn invoelend op de waan van de dag veroverd. Majeure poëzie die in het oog springt. Mild naar tradities. Wars van conventies. De toon van Lampes werk klinkt doorheen haar hele oeuvre aanstekelijk vrij blij en licht

De ondertoon is verrassend serieus. Lampe schuwt de controverse niet. Met haar werk distantieert ze zich van poëzie die het verheven beeld van de dichter als gevoelsinstantie en bevlogen taalgenie bevestigt. Voor alles streeft Lampe de orkestratie van het eigentijdse na

De theaterdiscipline waarin Lampe werkzaam was heeft haar gevormd tot de dichter die ze nu is. Docentschappen aan de afdeling Beeld en Taal van De Rietveld Academie en aan andere kunstinstellingen benadrukken Lampes affiniteit met de beeldende kunst.

Het zijn de beeldend kunstenaars waarmee Lampe zich qua aanpak en onorthodoxe benaderingswijze verwant voelt. Het compromisloos inzetten, ontwikkelen en verfijnen van materialen en technieken. Conceptueel, minimalistisch, zintuiglijk, abstract. Het valt of staat met de performance.

Astrid Lampe treedt regelmatig op in binnen- en buitenland. Op grote en kleine festivals. Van salonfähig tot hard core. Haar poëzie werd in ondermeer het Engels, Frans, Spaans en Duits vertaald.

Publicaties

Tulpenwodka
2021, Uitgeverij Querido
Poëzie
ZUSTERSTAD 2.0
2018, Uitgeverij Querido
Poëzie
De taigazwijntjes
2015, Uitgeverij Querido
Poëzie
Rouw met diertjes
2013, Uitgeverij Querido
Poëzie
Lil (zucht)
2010, Uitgeverij Querido
Poëzie

Media

foto's

video's