Afbeelding van de auteur

Jessica Durlacher


Geboorteplaats Amsterdam
Fictieschrijver

Genre
Roman - Kort verhaal - Toneel - Boekverfilming - Muzikale voorstelling

Thema's
Familie - Liefde - Religie - Tweede Wereldoorlog - Vrijheid

Campagnes
Auteurs voor Vrijheid 2020

Leeftijdsgroepen
Volwassenen

Jessica Durlacher werkte als columniste en criticus voor onder andere de Volkskrant, Vrij Nederland en HP/De tijd. In 1997 debuteerde ze met de succesvolle roman Het geweten. Het boek gaat over de turbulente liefdesgeschiedenis tussen Edna en Samuel. Samen met haar tweede roman, De dochter (2000) (175.00 ex verkocht) zijn het ‘tweede-generatieromans’: in beide titels komen hoofdpersonages aan bod wier ouders in de Tweede Wereldoorlog de concentratiekampen hebben overleefd, maar zelf de oorlog niet hebben meegemaakt.
Na deze titels volgde de roman Emoticon (2004) waarin het conflict in Israel centraal staat en enkele novelles, zoals Arthuro d’Alberti (2006). Deze novelle gaat over haar grootvader, een operazanger die in 1945 vermoord werd in Bergen-Belsen, en haar zoektocht naar het verdere familieverleden.
In 2010 verscheen De held, een roman over een vrouw die terecht komt in een noodlottige situatie. Na de dood van haar joodse vader wordt ze slachtoffer van een gewapende overval. Ze gaat op zoek naar de daders en worstelt met woede en gewelddadige wraakgevoelens die samenhangen met haar vaders verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Het boek werd een bestseller en in 2016 verscheen de verfilming, met een scenario van haarzelf en regisseur Menno Meyjes.
Samen met haar man Leon de Winter schreef ze in 2014 de toneeltekst voor de voorstelling Anne die nog steeds op allerlei plekken ter wereld wordt opgevoerd. Op dit moment werkt Durlacher aan een nieuwe roman, die na de zomer van 2020 moet verschijnen bij De Arbeiderspers
 

 

Publicaties


Anne
2014, Uitgeverij De Bezige Bij
Toneel

Piraten
2013, Uitgeverij De Bezige Bij
Proza - fictie

De held
2010, Uitgeverij De Bezige Bij
Proza - fictie

Wat gebeurde er met Cathy M?
2007, Uitgeverij De Bezige Bij
Proza - fictie

Arthuro D’Alberti
2006, 521
Proza - fictie

Blijf op de hoogte

aanmelden voor onze nieuwsbrief