Annejet van der Zijl

Geboortedatum 1962-04-06

Geboorteplaats Oterleek

Website www.annejetvanderzijl.com
Facebook https://www.facebook.com/annejetvanderzijl.nl/
Instagram Annejet_vanderzijl

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Anja van Wijngaarden

Geboortedatum
1962-04-06

Geboorteplaats
Oterleek

Website
www.annejetvanderzijl.com
Facebook
https://www.facebook.com/annejetvanderzijl.nl/
Instagram
Annejet_vanderzijl

toon meer

Fictieschrijver - Non-fictieschrijver

Genre
Biografie - Boekverfilming - Journalistiek - Non-fictie

Thema's
Antillen - Europa - Geschiedenis - Kolonialisme - Noord-Amerika - Racisme - Slavernij - Tweede Wereldoorlog

Subthema's
Het doen van historisch onderzoek, het belang van geschiedenis en het vastleggen van persoonlijke verhalen.

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Interview (als geïnterviewde) - Jurylidmaatschap - Schrijfopdracht

Campagnes
Schrijvers over Thema's Herdenkingsjaar Slavernijverleden 2023

Annejet van der Zijl is een van de bekendste en meest gelezen literaire non-fictieschrijvers van ons land. Ze studeerde kunstgeschiedenis en massacommunicatie in Amsterdam en deed een postdoctorale studie International Journalism in Londen. Nog tijdens haar journalistieke carrière debuteerde ze met het veelgeprezen Jagtlust, een reconstructie van de gelijknamige, roemruchte kunstenaarskolonie in het Gooi.

Vanaf 2000 wijdde Annejet zich helemaal aan het schrijven van boeken. In 2002 verscheen Anna, de veelgeprezen biografie van Annie M.G. Schmidt, waarvan inmiddels meer dan 150.000 exemplaren werden verkocht. De liefdesgeschiedenis Sonny Boy (2004) werd een klassieker: er gingen alleen in Nederland al ruim 600.000 exemplaren over de toonbank, het is zestig keer herdrukt en het staat nog altijd in top tien van meestgelezen boeken op middelbare scholen. Het boek werd in tien talen vertaald en in 2019 verscheen de Engelse vertaling onder de titel The Boy Between Worlds (vertaald door Kirsten Gehrman).  Binnen een half jaar werden daarvan in de VS  40.000 verkocht. Zowel Anna als Sonny Boy werden verfilmd; de Schmidt-biografie diende bovendien als basis voor de succesvolle musical Was getekend Annie M.G.Schmidt (2017)

Bernhard – Een verborgen geschiedenis (2010) over de Duitse achtergrond van Prins Bernhard, waarop Annejet promoveerde als historica, werd bekroond met de M.J. Brusseprijs voor het beste journalistieke boek en genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs. Dat laatste gold ook voor Gerard Heineken (2014), het levensverhaal van de oprichter van het bierconcern, en De Amerikaanse prinses (2015), de veelbewogen levensgeschiedenis van de Amerikaanse peettante van onze voormalige vorstin Beatrix. Het laatste boek stond bovendien meer dan zes weken op de eerste plaats van de CPNB-60. Inmiddels werden er in Nederland meer dan 230.000 exemplaren van verkocht en de VS in de vertaling van Michele Hutchison 150.000. Een internationale verfilming is in voorbereiding.

Annejet was Zomergast bij de VPRO-televisie in 2015 en Boekenweekauteur in 2020. Haar Boekenweekgeschenk Leon & Juliette werd verspreid in een oplage van 600.000 en in 2021 gevolgd door een uitgebreide versie, getiteld Fortuna's Kinderen, dat eveneens op de eerste plaats van de Bestseller-top 60 belandde en waarvan inmiddels meer dan 150.000 exemplaren zijn verkocht. Naast deze zeven non-fictie titels verschenen columns en artikelen van Annejet in onder andere Moord in de Bloedstraat, Een Dag om nooit te vergeten en Het Weeshuis voor verlaten verhalen. Ook publiceerde ze in 2018 onder pseudoniem de thriller De val van Annika S. Voor haar totale oeuvre ontving Annejet onder andere de Gouden Ganzenveer en de Amsterdamse Prijs voor de Kunst.

In 2023 vierde Annejet haar 25-jarig jubileum als schrijfster. Speciaal voor deze gelegenheid publiceerde uitgeverij Hollands Diep een feesteditie van haar debuut Jagtlust, aangevuld met nooit eerder gepubliceerd werk van Remco Campert.Haar thrillerdebuut wordt zal in oktober heruitgegeven, nu onder Annejets eigen naam en gelijktijdig met Rijke mensen zijn anders, het tweede deel van de Annika-reeks. Sinds februari is op Videoland een door Joost van Ginkel geregisseerde documentaireserie op grond van Annejets biografie over Prins Bernhard te zien en in november staat Sonny Boy in de CPNB-campagne 'Heel Nederland Leest'. Het boek zal tijdens deze campagne in een oplage van 300.000 gratis door bibliotheken en scholen verspreid en Annejet maakte een uitgebreide tournee langs bibliotheken. In januari 2024 volgt de op  Sonny Boy gebaseerde theatervoorstelling, geschreven door Manoushka Zeegelaar Breeveld. 

Annejet woont in het Noord-Hollandse kunstenaarsdorp Bergen met haar vriend en haar hond. Ze werkt momenteel aan een boek dat speelt in 19-eeuws Japan en aan het derde deel van de Annika-reeks. Meer nieuws over haar en haar werk is te vinden op haar Facebookpagina, waarin ze haar lezers geregeld een kijkje achter de schermen van haar schrijversleven geeft. 

Publicaties

Fortuna's kinderen
2021, Hollands Diep
Leon en Juliette
2020, Uitgeverij Querido
De val van Annika S.
2018, Uitgeverij Querido
De Dageraad
2017, Uitgeverij Querido
De Amerikaanse prinses
2015, Uitgeverij Querido
Non-fictie
De Amerikaanse prinses
2015, Uitgeverij Querido
Gerard Heineken
2014, Uitgeverij Querido
Non-fictie
Een dag om nooit te vergeten
2013, Uitgeverij Querido
Bernhard
2010, Uitgeverij Querido
Non-fictie
Sonny Boy
2004, Uitgeverij Querido
Non-fictie
Sonny Boy
2004, Uitgeverij Querido
Anna
2002, Uitgeverij Querido
Non-fictie
Anna. Het leven van Annie M.G. Schmidt
2002, Uitgeverij Querido

Media

foto's

Fotograaf: Anja van Wijngaarden
Fotograaf: Carly Hermes