Fotograaf: Chris van Houts
Afbeelding van de auteur

Job Degenaar


Geboorteplaats Dordrecht

Website http://www.jobdegenaar.nl
Dichter - Vertaler

Genre
Columns - Kort verhaal - Poëzie - Essays - Journalistiek

Thema's
Rouw - Familie - Humor - Liefde - Natuur - Reizen - Vriendschap

Subthema's
Zijn poëzie is een poging om via de rijke mogelijkheden die de taal biedt (betekenis, beeld, klank, ritme) de essentie van het bestaan te vatten.
Activiteiten
Lezing - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Volwassenen - Senioren

Dichter, neerlandicus, is 35 jaar docent Nederlands geweest, speciaal voor hoogopgeleide volwassen anderstaligen, en is zanger-gitarist. Voor de Schrijversvakschool Groningen verzorgt hij lessen Poëzie in Zwolle. Publiceerde poëzie, proza en beschouwingen over literatuur, kunst en cultuur in vele tijdschriften, bloemlezingen en kranten. Vertaalde o.m. lyriek van Paul McCartney, Reiner Kunze en vervolgde schrijvers en stelde als redacteur diverse bloemlezingen samen. Gaf als dichter een dozijn bundels uit, een bloemlezing in het Pools en een in het Duits/Engels. Recente poëzie-uitgaven: Vluchtgegevens (2011), Handkussen van de tijd – een ruime keuze uit zijn bundels die bij uitgeverij Thomas Rap en elders verschenen (2012), Thorleif - gedichten n.a.v. 'snapshots' van fotograaf Thorleif Cooke in het ontluikende Amerika, begin twintigste eeuw (2014), Het fonkelt in 't Dok, lokaal gebonden gedichten en schilderijen over Lemmer e.o. (2016), Hertenblues (2017, tweede druk 2018) - waarvan gedichten o.m. verschenen in Poëziekrant, Het Liegend Konijn, Liter, Extaze en Ballustrada - en Wat zag de Lemster Toer? (liederen en teksten over de historie en (kerk)toren van Lemmer) (2018). Was 10 jaar bestuurslid van PEN Nederland en sinds 2017 voorzitter van PEN Emergency Fund (www.penemergencyfund.com). Degenaar treedt op als dichter en zanger-gitarist, indien gewenst gecombineerd. In de afgelopen jaren trad hij op vele plaatsen in de wereld op. Door zijn brede onderwijservaring, reiservaringen en prettige stem is hij zeer geschikt om lezingen en workshops te geven, ook op scholen en universiteiten.
Voor meer informatie zie www.jobdegenaar.nl .


 

Publicaties


Hertenblues
2017, Uitgeverij Liverse
Poëzie

Het orakel van Parijs
2014, Uitgeverij Liverse
Graphic Novel

Achtzig - bloemlezing van de poëzie van Reiner Kunze n.a.v. diens tachtigste verjaardag - vertalingen Annmarie Sauer (Engels) en Job Degenaar (Nederlands)
2014, Uitgeverij Liverse

Thorleif - beeld en poëzie
2014, Uitgeverij Liverse
Poëzie

Handkussen van de tijd, een ruime keuze uit 35 jaar poëzie (uitgebreide derde editie)
2012, Uitgeverij Liverse
Poëzie

Vluchtgegevens
2011, Uitgeverij Liverse
Poëzie

Handkussen van de tijd
2009, Uitgeverij Liverse
Poëzie

Huisbroei
2003, THOMAS RAP
Poëzie

Blackbird singing - gedichten en liedteksten van Paul McCartney, vertaald door Job Degenaar, Jan Donkers en Rob van Essen
2002, Uitgeverij De Bezige Bij

Dus dit is zomer
1998, THOMAS RAP
Poëzie

Van de arena en het lastdier
1995, THOMAS RAP
Poëzie

De helderheid van morgens
1992, THOMAS RAP
Poëzie

Het wak
1980, HOLLAND
Poëzie

Bericht voor gelovigen
1976, De Beuk
Poëzie

Media

foto's

video's

Bekroningen


Plantage Poëzie Prijs 2008

Fedde Schurer Cultuurprijs (gem. Lemsterland) 2006