Jan Brokken

Geboortedatum 1949-06-10

Geboorteplaats Leiden

Website http://www.janbrokken.nl/

Afbeelding van de auteur

Geboortedatum
1949-06-10

Geboorteplaats
Leiden

Website
http://www.janbrokken.nl/

toon meer

Fictieschrijver

Genre
Autobiografie - Non-fictie - Reisverhaal - Kort verhaal - Roman - Dagboek - Biografie

Thema's
Noord-Amerika - Aziƫ - Geschiedenis - Reizen - Midden-Amerika - Zuid-Amerika

Activiteiten
Lezing - online activiteit (livestream) - online activiteit (video)

Campagnes
Geschiedenisschrijver in de les 2023

Leeftijdsgroepen
Volwassenen

Jan Brokken is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het genre literaire non-fictie in de Nederlandse literatuur. Brokkens grootste succes was de roman De vergelding uit 2013. Het boek stond lang in de Bestseller Top 60 en werd zowel door lezers als pers erg goed ontvangen. De roman gaat over het oorlogsverleden van Rhoon, het dorp waar Jan Brokken opgroeide.

Brokken debuteerde in 1984 met de roman De provincie, waarin de hoofdpersoon terugkeert naar zijn benauwende geboortedorp wegens de moord op een jeugdvriendin. De verhalenbundel die twee jaar later volgde, De zee van vroeger, ontving de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. In de bundel staat een soortgelijke thematiek centraal: het ontworstelen aan de wurgende banden van de jeugd.

Jan Brokken creëerde min of meer een eigen genre, waarin hij non-fictie, fictie en biografie met elkaar mengt. Het komt tot uiting in Jungle Rudy (1999), een speurtocht naar een Haagse bankierszoon die een nieuw bestaan opbouwt in de jungle van Venezuela. Toch duurde het tot Baltische zielen (2010) voor deze vorm van schrijven als baanbrekend werd erkend en, ook internationaal, sterk de aandacht trok. 

Baltische zielen, vijftien familiegeschiedenissen in Estland, Letland en Litouwen, werd een even groot succes als De vergelding. Met De Kozakkentuin - over de Siberische jaren van Dostojevski - en De gloed van Sint-Petersburg bereikte Brokken nieuwe hoogtepunten.  

Brokkens schrijfstijl wordt geprezen om de sobere beschrijvingen, bondige dialogen, kernachtige typeringen, humor en zelfspot. Met Mijn kleine waanzin en In het huis van de dichter maakte hij een aangrijpend tweeluik van zijn jeugd. Opgegroeid in een gezin dat uit Nederlands-Indie was teruggekeerd en maar moeilijk de oorlog en het kamp kon vergeten, kreeg Jan als domineeszoon te maken met de geloofstwisten op het Zuid-Hollandse platteland. Hij vond de bevrijding in Amsterdam, waar hij vriendschap sloot met de Russische pianist Youri Egorov. Geschiedenis op een persoonlijke manier verteld - dat is de kracht van Brokken's aanpak. 'Een goddelijk verteller,' noemde de Volkskrant hem.

In het geven van lezingen is hij, schreef BN De Stem, 'een onbetwist meester met een heel symfonieorkest in zijn stem.' Jan Brokken treedt vaak met musici op in wat hij zelf 'concertlezingen' noemt. Programma's als Baltische zielen, Een hommage aan Youri Egorov, Chopin rond de Evenaar, De Russische Gloed, De weg naar de vrijheid, met o.a. pianist Marcel Worms, violiste Ursula Schoch, celliste Lidy Blijdorp of het Berlage Saxofoon Kwartet.
 

Veel van Brokkens boeken zijn vertaald. De provincie werd in 1991 verfilmd, met Pierre Bokma, Thom Hoffman, Gijs Scholten van Aschat en Tamar van den Dop in de hoofdrollen. In voorbereiding zijn de tv-serie De vergelding en de speelfilm In het huis van de dichter.   

Publicaties

Mata Hari
2017, Uitgeverij Atlas Contact
Biografie
De gloed van Sint-Petersburg
2016, Uitgeverij Atlas Contact
Non-fictie
De kozakkentuin
2015, Uitgeverij Atlas Contact
Non-fictie
De vergelding
2013, Uitgeverij Atlas Contact
Non-fictie
Baltische zielen
2010, Uitgeverij Atlas Contact
Non-fictie
In het huis van de dichter
2008, Uitgeverij Atlas Contact
Non-fictie
Mijn kleine waanzin
2004, Uitgeverij Atlas Contact
Non-fictie

Openbare lezingen

19-03-2024 Kooyker Boekhandel , Breestraat 89, Leiden (Organisatie)
21-03-2024 Hilversum in gesprek , 's Gravenlandseweg 55, Hilversum (Organisatie)
22-03-2024 de Bibliotheek Eemland , Hoofdstraat 1, Baarn (Bibliotheek Baarn)
24-03-2024 Boekhandel De Omslag , Koornmarkt 12, Delft (Synagoge)
7-04-2024 Boekhandel Het Colofon , Velperweg 147, Arnhem (Kumpulan Bronbeek)
8-04-2024 Huis73 , Hinthamerstraat 72-74, Den Bosch (Organisatie)
21-04-2024 Boekhandel Quist , Fortuinstraat 22-24, Bergen Op Zoom (Organisatie)
25-04-2024 Bilthovense Boekhandel , Beethovenlaan 21, Bilthoven (De Woudkapel)
7-11-2024 Kunstkring Haaksbergen , Blankenburgerstraat 40-42, Haaksbergen (Theater De Kappen)
5-10-2025 Kamerkoor Musica Cordis , Verwerijstraat 14, Middelburg (Zeeuwse Concertzaal)