Onno Blom

Geboortedatum 1969-09-01

Geboorteplaats Leiderdorp

Facebook https://www.facebook.com/onno.blom.31
Instagram https://www.instragram.com/onnoblom

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Casper Faassen

Geboortedatum
1969-09-01

Geboorteplaats
Leiderdorp

Facebook
https://www.facebook.com/onno.blom.31
Instagram
https://www.instragram.com/onnoblom

toon meer

Biograaf - Columnist - Journalist - Non-fictieschrijver

Genre
Autobiografie - Biografie - Essays - Journalistiek

Thema's
Familie - Identiteit - Tweede Wereldoorlog - Vrijheid

Subthema's
Rembrandt

Activiteiten
online activiteit (livestream) - Presentatie - Voordracht

Leeftijdsgroepen
Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Volwassenen

Onno Blom (1969) is een man van letters. Hij is zijn hele leven als bezeten van schrijven, lezen en verhalen vertellen. Na het Stedelijk Gymnasium in Leiden – de stad waar hij nog steeds met zijn gezin woont – studeerde hij in 1994 cum laude af aan de Universiteit van Amsterdam in Culturele Studies en Nederlandse taal- en letterkunde. Sindsdien leeft hij van de pen en zijn optredens.


Hij schreef duizenden stukken voor kranten en tijdschriften, publiceerde tientallen boeken, werkte als uitgever bij De Bezige Bij, boekbespreker voor Nieuwsweekend op NPO Radio 1, gaf college aan de Leidse Universiteit, en trad – ook als interviewer – op in theaters, festivals en boekhandels. Hij is literair criticus voor de Volkskrant en schuift geregeld aan bij de talkshows Sophie & Jeroen en Bar Laat.


In 2017 promoveerde hij aan de Leidse Universiteit op Het litteken van de dood, de biografie van de beeldhouwer-schilder-schrijver Jan Wolkers. Het boek veroorzaakte een rel, werd een bestseller en bekroond met de prestigieuze Nederlandse Biografieprijs. Een jaar later verschenen zijn Memoires van een biograaf.


In 2019 presenteerde hij de tv-serie Het raadsel Rembrandt en publiceerde De jonge Rembrandt. Een biografie, dat in vertaling in Engeland en Amerika zeer lovend werd ontvangen. Een jaar later verscheen een portret van het late leven van Harry Mulisch: De wondergrijsaard.


Dit jaar publiceerde Blom, na vijf jaar onderzoek, zijn familiekroniek Oorlogsduif – zijn grootvader zat in het verzet, maar de rest van de familie bij de NSB – en maakte voor BNN VARA de vierdelige televisiedocumentaire In de ban van goed en fout. Momenteel maakt hij een tournee langs boekhandels en scholen in het land over de brandende kwesties uit Oorlogsduif: de oorlog, de literatuur en de moraal.

Bekroningen

Publieksprijs Historische Vereniging Leiden 2023
De Nederlandse Biografieprijs 2018