Rosa Schogt

Geboortedatum 06-06-1980

Geboorteplaats Amsterdam

Instagram https://www.instagram.com/rosaschogt/

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Edwin Dillen

Geboortedatum
06-06-1980

Geboorteplaats
Amsterdam

Instagram
https://www.instagram.com/rosaschogt/

toon meer

Dichter

Genre
Poëzie

Thema's
Identiteit - Kunst - Liefde - Rouw - Seksualiteit - Wetenschap

Subthema's
Poëzie en wetenschap, poëzie en taal, theater, seksualiteit, liefde.

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Jurylidmaatschap - Lezing - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Senioren - Volwassenen

Rosa Schogt schrijft gedichten, begeleidt schrijvers en theatermakers, ontwikkelt lesmateriaal en geeft poëzielessen. Met een achtergrond als actrice draagt ze haar werk graag voor, bijvoorbeeld op Dichters in de Prinsentuin (2016, 2019), Read My World (2018) en De Nacht van de Poëzie (2019, 2021). In 2019 verscheen haar bundel Dansen te ontspringen. In 2021 opende ze de Nacht van de Poëzie en schreef ze mee aan kinderpoëziebundel Morgen durf ik alles van Theatergroep BonteHond.

Rosa komt graag langs om voor te dragen, of te vertellen over haar poëzie en hoe die ontstaat. Ook schrijft ze (heel graag zelfs!) gedichten in opdracht.

Middelbare school
Voor de bovenbouw middelbare school ontwikkelde Rosa een inspirerende les, waarbij ze naar aanleiding van vragen van leerlingen vertelt over zichzelf, over wat een gedicht nou een gedicht maakt, over het verschil tussen persoonlijk en privé, en of een gedicht eigenlijk nut heeft. Ze gebruikt hierbij haar eigen poëzie en die van lievelingsdichters. Ze laat leerlingen actief meedenken over waarom iets mooi is, en ontleedt samen met de klas een gedicht. Er is altijd ruimte voor vragen tussendoor, zodat elke les weer anders is, en past bij de betreffende klas.

Rosa heeft bij ons op school (HML) les gegeven over haar poëzie. Haar presentatie is heel goed: ze neemt de leerlingen mee in haar gedichten. Ze staat naast de leerlingen en geeft die ook alle ruimte. Het was echt inspirerend.
- Jeannette Houwink ten Cate, Haags Montessori Lyceum

Poëzie en wetenschap
Rosa's nieuwe bundel (2024) gaat over groei van/in het vrouwelijk lichaam. Tot eind 2022 was ze artist in residence bij Lab van Amerongen (UvA), waar stamcelonderzoek wordt gedaan naar borstweefsel. Naast veel vrije ruimte kreeg ze concrete opdrachten voor gedichten, bij specifieke onderzoeken. Het resultaat is een ‘vertaalslag' van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek naar meer intuïtief toegankelijke poëzie - en de ontdekking dat het buitengewoon plezierig is om in opdracht te schrijven!

 

 

Menukaart PO

Een schrijversbezoek op de basisschool kan zoveel meer zijn dan voorlezen en een vragenronde! In onderstaande Menukaart PO vind je het aanbod van de auteur van uw keuze. Klik op de pdf voor een persoonlijke toelichting bij de activiteiten.

Maker & Boek
  • Voorleesmoment in de klas
  • Schrijver of illustrator op bezoek in de klas
Workshops
Jeugdliteratuur voor volwassenen

Publicaties

Dansen te ontspringen
2018, Uitgeverij De Arbeiderspers

Media

foto's

Fotograaf: Patrick Post