Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Tessa Posthuma de Boer
toon meer

Non-fictieschrijver

Genre
Non-fictie - Reisverhaal

Thema's
Aziƫ - Dieren - Geschiedenis - Gezondheid - Indonesiƫ - Kolonialisme - Kunst - Natuur - Reizen

Activiteiten
Interview (als interviewer) - Lezing - Presentatie - Voordracht

Campagnes
Geschiedenisschrijver in de les 2023

Leeftijdsgroepen
Volwassenen

Alexander Reeuwijk is schrijver van boeken over onder andere Indonesië, Iran en de geschiedenis van de evolutietheorie. In zijn meest recente boek, Oog in oog met de goden (uitgeverij Querido) schrijft hij over de Nataraja, de dansende Shiva, die centraal in het Aziatisch Paviljoen van het Rijksmuseum staat. Als een detective onderzoekt hij de herkomstgeschiedenis van het beeld, schrijft hij over de iconografie en bezoekt hij conservatoren, beeldenmakers en beeldenjagers in India. Daarnaast portretteert hij een samengestelde familie die zich probeert staande te houden in een snel veranderend India. 

In zijn lezingen vertelt Alexander aanstekelijk en met groot enthousiasme over de godenbeelden en de Indiase samenleving, waarin hij probeert om vooroordelen te nuanceren en een gebalanceerd beeld te geven van een van de meest complexe landen ter wereld, waar we tegelijkertijd inmiddels niet meer omheen kunnen! Zijn lezingen ondersteunt hij niet alleen met foto's, maar hij neemt ook oude boeken en bronzen godenbeelden mee.

Daarnaast is Alexander een veelgevraagd interviewer en bespreekt hij met grote regelmaat internationale natuurboeken voor radioprogramma Vroege Vogels

Publicaties

Oog in oog met de goden
2023, Uitgeverij Querido
Reisverhalen - Reportage
Varanen, orang-oetans en paradijsvogels
2017, De Kleine Uil
Reisverhalen
Achter de sluier het land
2015, De Kleine Uil
Reisverhalen

Media

foto's