Website
http://www.chrisdestoop.be/
Facebook
http://www.facebook.com/chrisdestoop
Website
http://www.chrisdestoop.be/
Facebook
http://www.facebook.com/chrisdestoop
Non-fictieschrijver - Fictieschrijver
Genre
Non-fictie - Roman - Columns - Essays - Journalistiek
Thema's
Natuur - Geschiedenis - Diversiteit - Psychologie - Reizen - Misdaad
Subthema's
Teloorgang van het platteland
Activiteiten
Voordracht - Interview (als geïnterviewde) - Signeersessie - Workshop/masterclass - Presentatie - deelname gesprek/discussie - Lezing
Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Volwassenen - Senioren
Chris de Stoop werd bekend met spraakmakende verhalen, die soms verreikende gevolgen hadden op maatschappelijk vlak. Werk van hem werd in een tiental landen vertaald en werd bekroond met literaire en journalistieke prijzen. De Stoop gaf tal van lezingen in binnen- en buitenland, geïllustreerd met powerpoint.
Als auteur debuteerde hij in 1992 met de geruchtmakende bestseller Ze zijn zo lief, meneer, over een internationale bende vrouwenhandelaars. Voor Zij kwamen uit het Oosten, een vertelling over een Albanese sekswerker, ontving Chris de Stoop in 2003 de Gouden Uil Prijs van de Lezer.
In 2007 werd Het complot van België, dat vooral over zijn ervaringen tijdens de genocide in Rwanda gaat, genomineerd voor de Ako Literatuurprijs in Nederland. Ook zijn boek Vrede zij met u, zuster (2010), het verhaal van de eerste westerse zelfmoordterroriste en van de jihadisten naar Syrië en Irak, werd met veel lof onthaald in België en Nederland.
In 2015 schreef Chris de Stoop, geboren op een boerderij aan de Zeeuws-Vlaamse grens, de bestseller Dit is mijn hof, over de teloorgang van het boerenland. Het werd tot Boek van de Maand verkozen in Nederland (DWDD) en ontving de Vlaamse Boekhandelsprijs. In Frankrijk werd de vertaling Ceci est ma ferme bekroond met de non-fictieprijs 2019, de Prix du Livre du Réel.
Op 3 september 2020 publiceert hij 'Het boek Daniel' over de moord op zijn oom, een bejaarde boer, en het proces tegen de vijf daders, een jeugdbende uit hetzelfde dorp. Het boek beschrijft op aangrijpende wijze hoe twee verschillende werelden samenkomen. De Stoop zoekt gerechtigheid voor een oude boer voor wie bijna niemand nog wil opkomen, maar ontrafelt ook wat broeit in hangjongeren die lak hebben aan alles en iedereen.