Hanz Mirck

Geboortedatum 08-04-1970

Geboorteplaats Zutphen

Facebook https://nl-nl.facebook.com/hanzmirck

Afbeelding van de auteur

Geboortedatum
08-04-1970

Geboorteplaats
Zutphen

Facebook
https://nl-nl.facebook.com/hanzmirck

toon meer

Dichter - Fictieschrijver - Vertaler

Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Volwassenen

Hanz Mirck (Zutphen 1970) studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde te Utrecht. Na het winnen van diverse literaire prijzen (o.a. Dunyaprijs, Vrij Nederland schrijfwedstrijd, U-fonds schrijfprijs, Derde-van-Mahler-schrijfprijs) debuteerde hij in 2002 met Het geluk weet niets van mij (genomineerd voor de C. Buddingh’prijs). Daarna volgden de bundels Wegsleepregeling van kracht (J.C. Bloemprijs) en Archiefvernietiging. Mirck was de eerste stadsdichter van Zutphen; zijn werk over de stad werd verzameld in het boek Met andere ogen. Daarna werd hij stadsdichter van Apeldoorn, zijn gedichten over Arnhem, Zutphen en Apeldoorn werd verzameld in de bundel Drie steden, twee ogen. Ook publiceerde hij een roman (Het godsgeschenk), diverse gedichten voor kinderen (uitgegeven in Querido’s Poëziespektakel), en vertalingen van poëzie, liedteksten en toneel.

Al 20 jaar treedt hij op in heel Nederland, schreef actualiteitsgedichten voor de VPRO en EO-radio en was hij diverse keren te zien op nationale en regionale tv. Zijn werk was ook te horen op o.a het North Sea Jazzfestival, Hollandfestival, De Uitmarkt, Zwarte Cross. Vaak werkte hij samen met topmusici zoals de Guus Tangelder Bigband, leden van het Gelders Orkest, Martin Fondse, Erik Vloeimans, Thijs van Leer, Bert Lochs, Krijn Koetsveld e.v.a. Ook werkte hij met beeldend kunstenaars als Ad Arma en Gerrit Westerveld. Verder is hij actief als jurylid, recensent, redacteur en docent creatief schrijven. Zijn laatste boek Sirius werd unaniem lovend besproken en genomineerd voor de Grote Poëzieprijs

Mirck heeft 15 jaar ervaring in workshops, coachings en het leiden van cursussen voor beginners en gevorderden. Daarnaast is hij een door de wol geverfde docent in met middelbaar onderwijs. Hij kent de literaire wereld van binnen en buiten, als auteur, redacteur, boekverkoper, vertaler, programmeur, interviewer en pr-medewerker. Door dit alles is hij breed inzetbaar.

Publicaties

Sirius
2022, Uitgeverijen overig
Fabel - Proza - fictie
Drie steden, twee ogen. De beste stadsdichtersgedichten over Arnhem, Zutphen en Apeldoorn
2017, Uitgeverij Prometheus
Poëzie
Archiefvernietiging
2009, Uitgeverij Prometheus
Poëzie
Met andere ogen. Stadsdichtersgedichten over Zutphen
2008, Standaard
Poëzie
Wegsleepregeling van kracht
2007, Uitgeverij Prometheus
Poëzie
Het godsgeschenk
2004, VASSALLUCCI
Roman
Het geluk weet niets van mij
2002, VASSALLUCCI
Poëzie

Media

foto's

Bekroningen

J.C.Bloemprijs 2007