Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Michiel Devijver
toon meer

Fictieschrijver - Non-fictieschrijver

Genre
Jeugdboek - Roman - Spanning - Young adult

Thema's
Diversiteit - Europa - Klimaatverandering - Liefde - Vriendschap

Subthema's
Toekomst van onze maatschappij en ons klimaat. Politiek en sociaal engagement van jongeren. Democratie. Generatiekloof. Klimaatjongeren.

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Interview (als geïnterviewde) - Lezing - Signeersessie

Campagnes
Literatour 2025

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Volwassenen

 

Tom De Cock (1983) maakt al jaren drukbesproken radio, televisie en podcasts in Vlaanderen. Je hoort 'm elke avond op Qmusic, waar hij na 22u een knotsgekke speeltuin openhoudt waar alles kan en alles mag. Hij houdt van boeken, ruimtevaart, snelle auto's, avontuur, gewichtheffen, de zee, punkrock en science fiction. En van baby's. Hij trouwde in 2010 met zijn man Maarten. Samen voeden ze een dochter en een pleegzoon op. Ze wonen in Leuven, niet zo ver van Brussel.

Tom debuteerde al op zijn zeventiende (!) met de horrorroman De Openbaring. Dat werd een bestseller. Daarna was hij even heel druk met puberen, studeren en voor televisie werken, en het duurde tot 2016 voor hij opnieuw een boek schreef. Deze keer non-fictie, over het proces dat hij en z'n man doorliepen om hun prachtige dochter te adopteren. Pas na de ontmoeting met zijn huidige uitgeefster, Jullie Verhaert, pikte Tom de draad van het verhalen vertellen weer op, en meteen met een reeks: LILY, een Young Adult cli-fi-saga over een jong meisje dat per ongeluk het boegbeeld wordt van een jongerenrevolutie, in een toekomst die akelig herkenbaar is. Het eerste deel van de reeks werd in Nederland bekroond met de titel Beste Boek voor Jongeren 2022. Volgens het juryrapport is dat niet alleen omdat het leest als een trein, maar ook gaat over thema's waar jongeren vandaag echt van wakker liggen.

Zowel in zijn radio- en televisiewerk als in zijn auteursbezoeken en lezingen steekt Tom zijn volle energie (en hij heeft nogal wat reserve). Zijn passages voor een live publiek zijn altijd interactief, inspirerend en luid. Je kan hem op al zijn avonturen volgen op www.instagram.com/tom_decock.

 

Publicaties

Lily
2021, Pelckmans Uitgevers
Roman - Proza - fictie
En toen kwam jij
2016,
De Openbaring, een profetie
2001, Houtekiet

Media

foto's

video's