Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Anne van Gelder
toon meer

Non-fictieschrijver

Genre
Columns - Essays - Journalistiek - Non-fictie

Thema's
Europa - Geschiedenis

Subthema's
Oost-Europa, Rusland, NAVO, Europese Unie, Verenigde Staten, Turkije, Midden-Oosten, grenzen, Brexit

Activiteiten
Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Lezing - Presentatie - Signeersessie

Campagnes
Geschiedenisschrijver in de les 2023

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Senioren - Volwassenen

Ivo van de Wijdeven is historicus en analist. Na zijn jaren als adviseur van de minister-president wil hij iedereen die daarin geïnteresseerd is een historische achtergrond bieden bij de actualiteit. Zijn verhalen en analyses hebben onder meer hun weg gevonden naar media als RTL Nieuws, VPRO OVT, BNR, NRC, Historisch NieuwsbladClingendael Spectator en De Correspondent.

Het recent verschenen Alle rafelranden van Europa werpt een licht op de geschiedenis van Europa en zijn buren. Hedendaagse conflicten hebben wortels in het verleden. Fenomenen van nu – zoals de Russische agressie, de opkomst van China en oorlogsgeweld in het Midden-Oosten – staan niet op zichzelf. De drijfveren van de hoofdrolspelers op het wereldtoneel zijn vaak al eeuwenoud. Poetin en Xi staan in een langere traditie. Alle rafelranden van Europa laat zien hoe historische ontwikkelingen van invloed zijn op het huidige tijdsgewricht. Het is daarmee het ideale naslagwerk bij het NOS Journaal.

Van de Wijdeven heeft de afgelopen jaren veel gepubliceerd over de wijze waarop politici de geschiedenis gebruiken voor politiek gewin. Nostalgisch nationalisme heeft internationaal en in Nederland een grote opmars gemaakt. Politici houden de samenleving een geïdealiseerd verleden voor als oplossing voor alle problemen, een gouden tijd die niet meer bestaat. Dat voedt polarisatie, want het geïdealiseerde verleden heeft een exclusief karakter en er zijn vijanden in binnen en/of buitenland die een terugkeer naar de gouden tijd verhinderen. Dankzij zijn jarenlange ervaring in politiek Den Haag weet Van de Wijdeven als geen ander hoe deze sluwe politieke strategie in elkaar steekt.

In De macht van het verleden legt hij haarfijn uit hoe potentaten als Poetin, Erdogan en Xi de geschiedenis gebruiken als politiek wapen zonder weerga. Ambitieuze leiders doen dat wereldwijd. Ook in het Westen. De macht van het verleden is een boek voor iedere politicus die wil weten hoe hij zijn voordeel kan doen met geschiedenis. Of voor iedereen die dat wil doorzien. De macht van het verleden stond op de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs.

In de afgelopen jaren heeft Ivo van de Wijdeven door heel Nederland en België lezingen gegeven voor uiteenlopende gezelschappen: van boekhandels en bibliotheken tot universiteiten en ministeries. Ook geïnteresseerd in zijn verhaal? Neem dan contact op met De Schrijverscentrale.

Publicaties

Alle rafelranden van Europa
2024, Uitgeverij Unieboek Het Spectrum
De macht van het verleden
2022, Uitgeverij Unieboek Het Spectrum
Non-fictie
De nieuwe rafelrand van Europa - De eeuwenoude voorgeschiedenis van Brexit en Trump
2019, Uitgeverij Unieboek Het Spectrum
Non-fictie
De spoken van Visegrád - De onbekende geschiedenis van Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije
2018, Uitgeverij Het Spectrum
Non-fictie
De rafelranden van Europa
2016, Uitgeverij Het Spectrum
Non-fictie

Media