Ivo van de Wijdeven

Geboortedatum 17-10-1979

Website https://ivovdw.nl

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Anne van Gelder

Geboortedatum
17-10-1979

Website
https://ivovdw.nl

toon meer

Non-fictieschrijver

Genre
Journalistiek - Essays - Columns - Non-fictie

Thema's
Europa - Geschiedenis

Subthema's
Europese Unie, Brexit, NAVO, Verenigde Staten, grenzen, Oost-Europa, Rusland, Turkije, Midden-Oosten,

Activiteiten
Lezing - Internetactiviteit - Presentatie - Signeersessie - Interview (als geïnterviewde)

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Volwassenen - Senioren

Ivo van de Wijdeven is historicus en politiek analist bij het ministerie van Algemene Zaken. Daarnaast schrijft hij artikelen voor media als NRC Handelsblad, De Correspondent, Historisch NieuwsbladGeschiedenis Magazine en Clingendael Spectator. Met zijn verhalen wil hij iedereen die daarin geïnteresseerd is een historische achtergrond bieden bij de actualiteit. Bekende namen die daarbij horen zijn bijvoorbeeld Poetin, Trump, Johnson, Orbán en Erdogan.

In het in 2019 verschenen De nieuwe rafelrand van Europa duikt hij in de geschiedenis van Europa’s langdurige haat-liefdeverhouding met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het resultaat is een beknopte geschiedenis die de huidige verhoudingen in historisch perspectief plaatst, net zoals De rafelranden van Europa eerder al licht wierp op de interactie met en de drijfveren van Rusland, Turkije, het Midden-Oosten en Afrika door de eeuwen heen.

Het in 2018 gepubliceerde De spoken van Visegrád beschrijft de turbulente gebeurtenissen in Polen, Hongarije en Tsjechoslowakije tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Een geschiedenis die in West-Europa zo goed als vergeten is, maar in die landen zelf nog nauwelijks is verwerkt en de grondslag vormt voor het huidige denken over de toekomst. Kortom, een boek voor wie wil weten waar controversiële Oost-Europese politici als Viktor Orbán en Jaroslaw Kaczynski de mosterd halen.

Sinds het verschijnen van De rafelranden van Europa in 2016 heeft Ivo van de Wijdeven door heel Nederland en België lezingen gegeven voor uiteenlopende gezelschappen: van boekhandels en bibliotheken tot universiteiten en ministeries. Ook geïnteresseerd in zijn verhaal? Neem dan contact op met De Schrijverscentrale.

Publicaties

De nieuwe rafelrand van Europa - De eeuwenoude voorgeschiedenis van Brexit en Trump
2019, Uitgeverij Unieboek Het Spectrum
Non-fictie
De spoken van Visegrád - De onbekende geschiedenis van Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije
2018, Uitgeverij Het Spectrum
Non-fictie
De rafelranden van Europa
2016, Uitgeverij Het Spectrum
Non-fictie

Media

Openbare lezingen

1-10-2021 Passionate Bulkboek , Museumpark 3, Rotterdam (Debatpodium Arminius)