Ivo van de Wijdeven

Geboortedatum 17-10-1979

Website https://ivovdw.nl

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Anne van Gelder

Geboortedatum
17-10-1979

Website
https://ivovdw.nl

toon meer

Non-fictieschrijver

Genre
Columns - Essays - Journalistiek - Non-fictie

Thema's
Europa - Geschiedenis

Subthema's
Oost-Europa, Rusland, NAVO, Europese Unie, Verenigde Staten, Turkije, Midden-Oosten, grenzen, Brexit

Activiteiten
Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Lezing - Presentatie - Signeersessie

Campagnes
Auteurs voor Vrijheid 2020

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Senioren - Volwassenen

Ivo van de Wijdeven is historicus en politiek analist. Na zijn jaren bij het ministerie van Algemene Zaken als adviseur van de minister-president wil hij iedereen die daarin geïnteresseerd is een historische achtergrond bieden bij de actualiteit. Zijn verhalen en analyses hebben onder meer hun weg gevonden naar media als RTL Nieuws, VPRO OVT, NRC, De Correspondent, Historisch Nieuwsblad en Clingendael Spectator. Bekende namen die er in figureren zijn bijvoorbeeld Vladimir Poetin, Xi Jinping, Recep Tayyip Erdogan, Viktor Orbán en Boris Johnson. Op 6 oktober 2022 verschijnt Van de Wijdevens nieuwe boek De macht van het verleden, waarin hij uitlegt hoe zij de geschiedenis gebruiken als politiek wapen zonder weerga.

Zijn eerdere boek De rafelranden van Europa werpt licht op de interactie met en de drijfveren van Rusland, Turkije, het Midden-Oosten en Afrika door de eeuwen heen en De nieuwe rafelrand van Europa doet hetzelfde voor Europa's verhouding met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Beide boeken vormen een beknopte geschiedenis die de huidige verhoudingen in historisch perspectief plaatst. De spoken van Visegrád beschrijft de turbulente gebeurtenissen in Polen, Hongarije en Tsjechoslowakije tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Een geschiedenis die in West-Europa zo goed als vergeten is, maar in die landen zelf nog nauwelijks is verwerkt en de grondslag vormt voor het huidige denken over de toekomst.

Inmiddels heeft Ivo van de Wijdeven door heel Nederland en België lezingen gegeven voor uiteenlopende gezelschappen: van boekhandels en bibliotheken tot universiteiten en ministeries. Ook geïnteresseerd in zijn verhaal? Neem dan contact op met De Schrijverscentrale.

Publicaties

De nieuwe rafelrand van Europa - De eeuwenoude voorgeschiedenis van Brexit en Trump
2019, Uitgeverij Unieboek Het Spectrum
Non-fictie
De spoken van Visegrád - De onbekende geschiedenis van Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije
2018, Uitgeverij Het Spectrum
Non-fictie
De rafelranden van Europa
2016, Uitgeverij Het Spectrum
Non-fictie

Media