toon meer

Fictieschrijver

Genre
Jeugdboek - Kinderboek - Spanning

Thema's
Filosofie - Misdaad - Pesten - Psychologie - Vriendschap

Subthema's
Ethiek, Narcisme

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Lezing - online activiteit (livestream) - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Groep 7 -8 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Volwassenen

Martine Kamphuis begon als meisje van 8 aan haar eerste boek, getiteld: 'Ik word al negen'. Het was de bedoeling een reeks te schrijven waarin ze volwassenen duidelijk maakte hoeveel kinderen eigenlijk al kunnen. Dat eerste verhaal kwam niet verder dan een aantal pagina's, maar rond de eeuwwisseling pakte Martine de draad van het schrijven weer op. Ze was inmiddels psychiater en (groeps)psychotherapeut, de ervaring die ze in haar werk opdeed, hielp haar om bijzondere en tegelijkertijd levensechte personages te bedenken. Martine debuteerde bij de Arbeiderspers met een psychologische thriller voor volwassenen en ging vervolgens, gestimuleerd door haar zoons, ook voor kinderen schrijven.

 

Kinderen & jeugd

Tijdens bezoeken aan scholen en bibliotheken gaat Martine in gesprek met haar publiek over thema's die in haar boeken een rol spelen, waarbij de scheidslijn tussen goed & kwaad een geliefd onderwerp is. Andere belangrijke thema's zijn vriendschap, pesten, verantwoordelijkheid en dromen en idealen. Martine's ervaring als groepstherapeut helpt haar om contact te maken met haar publiek.

De droom om ooit een boek te schrijven, is er een die veel kinderen en jongeren koesteren. Aansluitend bij dit thema kan Martine over de opbouw van een verhaal vertellen en haar publiek zelf aan het werk zetten, bijvoorbeeld om prikkeldende personages en spannende plotwendingen te bedenken. Dit kan een goede voorbereiding zijn voor het schrijven van een opstel of een kort verhaal.


Volwassenen

Martine heeft in het bedrijfsleven lezingen gegeven over de opvallende overeenkomsten die er zijn tussen bepaalde managers & moordenaars. Ze houdt haar publiek een spiegel voor: welke kenmerken van narcistische stoornissen komen bij ogenschijnlijk goed functionerende mensen voor? 

Martine debuteerde in 2006 bij de Arbeiderspers met de psychologische thriller Vrij. Al snel volgden andere verhalen en boeken, waaronder een vele titels voor kinderen (9-12 jaar) en jeugd. Van een aantal boeken werden vertaalrechten verkocht en met verschillende titels voor kinderen won Martine prijzen. De afgelopen jaren verschenen bij Ploegsma: Drie is te veel (2019, 9-12 jaar), Dit mag niemand weten (2020, 12-16 jaar) en Vlinder (12-16 jaar). De laatste titels voor volwassenen waren De Kliniek (de Crime Compagnie, 2021) en Sterrenstof (de Verhalenfabriek, 2022).

Naast haar werk in de GGZ een aantal jaren filosofie. De kennis die ze daarbij heeft opgedaan, vindt een weg naar de pagina's van Martines boeken.
 
Lees hier het kerstverhaal dat Martine schreef op verzoek van Medisch Contact:
https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/martine-kamphuis-non-nocere.htm

Download het ebook van Hebban waarin Martine een kerstverhaal schreef: Hebban Adventsverhalen 2020 van Herlinde LeyssensAnya NiewierraLoes den HollanderMartijn LindeboomGaby RastersChinouk ThijssenJeroen WindmeijerAstrid BoonstoppelMartine KamphuisWalter van den Berg | Boek en recensies | Hebban.nl

Publicaties

Vlinder
2022, Uitgeverij Ploegsma
Kinder- of jeugdboek - Thriller - Proza - fictie
Dit mag niemand weten
2020, Ploegsma
Kinder- of jeugdboek
Drie is te veel
2019, Ploegsma
Kinder- of jeugdboek
Niet geschoten is altijd mis
2010, Averbode
Kinder- of jeugdboek
Ziek
2009, Uitgeverij De Arbeiderspers
Spanning
Kift
2008, Uitgeverij De Arbeiderspers
Spanning
Roken is dodelijk
2008, Averbode
Kinder- of jeugdboek

Media

video's

Bekroningen

John Flandersprijs Averbode 2007
John Flandersprijs Averbode 2009