Geboorteplaats Maastricht
Facebook
https://www.facebook.com/sjeng.scheijen
Twitter
https://twitter.com/SjengScheijen
Instagram
https://www.instagram.com/sjengscheijen/
Geboorteplaats
Maastricht
Facebook
https://www.facebook.com/sjeng.scheijen
Twitter
https://twitter.com/SjengScheijen
Instagram
https://www.instagram.com/sjengscheijen/
Non-fictieschrijver
Genre
Biografie - Columns - Essays - Non-fictie
Thema's
Diversiteit - Europa - Geschiedenis - Kunst - Reizen
Subthema's
Rusland en Oost-Europa, Russische Kunst en Literatuur, Modernisme, Avant-garde.
Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Lezing - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass
Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Senioren - Volwassenen
Sjeng Scheijen (1972) is slavist en cultuurhistoricus.
Zijn nieuwe boek Geluksind - het leven van Hans van Manen beschrijft hoe de later wereldberoemde choreograaf opgroeide als spijbelende 'straatrat' in Amsterdam, de oorlog maar net overleefde en zijn lagere school niet afmaakte. Scheijen geeft een kleurrijke en onthullende zedenschets van Nederland en Amsterdam rond de oorlog, en toont zo hoe groot de sprong was naar zelfbevrijding en culturele groei die van Manen doormaakt. Hans wordt vervolgens een van de grote smaakmakers van de Nederlandse jaren zestig, en breekt al heel snel ook in het buitenland door.
Zijn boek 'De Avant-gardisten - de Russische revolutie in de Kunst' beschrijft de verbijsterende, maar soms ook toverachtige geschiedenis van de Russische Avant-garde (Kazimir Malevitsj, Vasily Kandinsky, Marc Chagall etc.) en hun verbintenis met de revolutie en de niewe revolutionaire staat. Een verbintenis die een dramatisch einde kende.
Shortlist Libris Geschiedenis prijs, 2019.
Winnaar Bookspot literatuurprijs non-fictie 2019
Zijn biografie van Sergej Diaghilev werd wereldwijd geprezen, en belandde op de eindejaarslijsten van beste boeken van The New York Times,The New Yorker en The Sunday Times.
Daarnaast was hij als tentoonstelingsmaker verantwoordelijk voor een aantal zeer succesvolle tentoonstellingen, zoals Ilja Repin (Groninger Museum), Russian Landscape painting (National Gallery London), en De Grote Verandering (Bonnefantenmuseum).
Scheijen was enkele jaren cultureel attaché op de Nederlandse ambassade in Moskou, en was artistiek directeur van het Nederland-Ruslandjaar 2013.
Sjeng Scheijen is een veelgevraagd gast voor lezingen en interviews. Hij verscheen onder andere bij DWDD, Buitenhof, Nieuwsuur, VPRO Boeken, OVT Radio, Opium radio en vele programma's meer.