Guido van Hengel

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Bozidar Milovic
toon meer

Non-fictieschrijver

Genre
Columns - Graphic novel - Non-fictie - Essays - Journalistiek - Strip

Thema's
Europa - Geschiedenis - Kunst - Vriendschap

Subthema's
Oost-Europa, Balkan, Tijd, Spiritualiteit, Moderniteit, Joegoslavië

Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Jurylidmaatschap - Lezing - Presentatie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Jongvolwassenen - Volwassenen - Senioren

Guido van Hengel schrijft en spreekt over de cultuur, muziek, beeldverhalencultuur, politiek en geschiedenis van Oost- en Zuidoost-Europa, de Eerste Wereldoorlog, de crises van de Europese Unie en herinnerings- en herdenkingscultuur. Sinds enige jaren houdt hij zich bezig met de bestudering van Europese tijdgeestprofeten, visionaire ondergangspredikers en bizarre cultuurpessimisten. 

In 2014 publiceerde hij De dagen van Gavrilo Princip: Hoe een jonge rebel de Eerste Wereldoorlog ontketende (Ambo), een geschiedenis van nationalistische en revolutionaire jongeren in Bosnië en Servië, aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog.

In 2015 publiceerde hij samen met de Servische striptekenaar Boris Stanic Atentat (Besna Kobila), een graphic novel over hetzelfde thema.  

In 2016 promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Groningen met een proefschrift over Bosnische studentennetwerken in het Oostenrijks-Hongaarse rijk.

In 2018 publiceerde hij De zieners: Toekomstvisioenen uit een verloren Europa (Ambo|Anthos), over Europese utopieën en visioenen in de jaren ’10, ’20, en ‘30. 

Guido van Hengel doceerde aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Haagse Hogeschool en spreekt dagelijks grote groepen toe. hij heeft ervaring als gespreksleider/debatmoderator op het podium, radio-gespreksleider, dagvoorzitter, interviewer, coreferent, tolk, vertaler, etc. 

Publicaties

De zieners: Toekomstvisioenen uit een verloren Europa
2018, Ambo Anthos Uitgevers
Non-fictie
De dagen van Gavrilo Princip
2014, Ambo Anthos Uitgevers
Non-fictie

Media

foto's