Nydia van Voorthuizen

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Bete van Meeuwen
toon meer

Non-fictieschrijver

Genre
Columns - Essays - Journalistiek

Thema's
Liefde - Humor - Pesten - Seksualiteit - Diversiteit - Mediawijsheid - Feminisme

Subthema's
ongelijkwaardigheid, body positivity, slut shaming, victim blaming, sexting, consent, zelfhaat, heteronormativiteit, cat calling, inclusiviteit, waarom feminisme nog nodig is in Nederland, onzekerheid, seksuele voorlichting, lgbtq+, menstruatie, lichaam, seks, seksualiteit, gender

Activiteiten
Voordracht - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Signeersessie - Workshop/masterclass - Presentatie - Groepsbezoek (Jeugd) - Jurylidmaatschap - Internetactiviteit - deelname gesprek/discussie - Lezing

Leeftijdsgroepen
Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Jongvolwassenen - Volwassenen

Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen zijn de founding mothers van feministisch platform DAMN, HONEY, dat bestaat uit een tweewekelijkse podcast, boeken en een instagramprofiel waar shit aan de kaak wordt gesteld waar je als vrxuw mee moet dealen. Het uiteindelijke doel? Dat iedereen kan doen waar-ie zelf zin in heeft. 

In het feministisch pamflet DAMN, HONEY weerleggen Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen op humoristische wijze thema’s en ideeën waar meisjes en vrouwen in de huidige maatschappij mee geconfronteerd worden. Aanleiding voor het uitbrengen van het pamflet is de opgelaaide discussie over wat vrouwen wel en niet zouden moeten doen en zijn. Onder meer slut shaming, body positivity, seksualiteit en de heteronormativiteit in de samenleving komen aan bod. Niet op belerende toon, want vrouwen moeten tenslotte al genoeg. Oh en jongens, voor jullie is de feministische kijk op zaken ook zeker niet onbelangrijk. 

Zelfhaat, kont-knijpende-mannen, alle ballen in de lucht willen houden, het is Marie Lotte en Nydia niet vreemd, maar ze zijn er wél klaar mee. DAMN, HONEY is een positief pleidooi om te doen waar je zelf zin in hebt. Dus lees het vooral - of niet. 

YES, BABY schreven Marie Lotte en Nydia speciaal voor middelbarescholieren: alles wat je wilt weten als je jong bent, maar waar niet over gepraat wordt. Thema's die voorbij komen zijn lichaam, seks en menstruatie.

"Tieners zouden te jong zijn voor seks, voor het hebben van een mening, trans zijn, make-up, de pil, een hoofddoek, gay zijn, feminisme, een relatie, je druk maken over wereldproblematiek en voor weten wat je wilt met je leven. Wat heerlijk moet het voor volwassenen zijn om alles wat de jeugd doet wat hun niet zint aan de kant te kunnen schuiven met argumenten als ‘dat kun jij nog helemaal niet weten’, ‘wacht maar tot je ouder bent’, ‘dat begrijp jij nog niet’ en ‘dat komt nog wel’, maar voor jou is dat mooi kut. Hier dus een boek waarin je ons dat nooit zal horen zeggen. Wel
krijg je van ons veel aanmoedigingen en persoonlijke verhalen, zodat je je nooit meer alleen hoeft te voelen. En hopelijk lekker kunt doen waar je zelf zin in hebt. Zonder schaamte, zonder het gevoel niet goed genoeg te zijn, zonder stereotiepe verwachtingen waar je aan zou moeten voldoen en zonder je buitengesloten te voelen."

In Heb je nou al een vriend? verzamelden Marie Lotte en Nydia 50 shitopmerkingen:

"Heb je nou al een vriend?'
"Zou je dat wel doen, nog een hap?'
"Is feminisme nog wel nodig in Nederland?"
"Had je maar geen rokje aan moeten doen"
"Dat hele #metoo is compleet doorgeslagen!"
"Vrouwen maken gewoon minder snel goede muziek"
"Pssst, meisje! Pssst!'

Je hebt het vast weleens meegemaakt: je bent op een familiefeestje / in de kroeg / zomaar op straat en iemand stelt dé vraag waar jij totaal niet op zit te wachten. Of maakt die opmerking die je echt al honderd keer hebt gehoord. Als je dat helemaal zat bent, dan is dit boek voor jou. Marie Lotte en Nydia zijn er namelijk behoorlijk klaar mee, en geven voor eens en altijd antwoord op 50 vragen en opmerkingen waar je als vrouw van deze wereld mee moet dealen.

Lezingen / talks die Marie Lotte en Nydia eerder gaven
- waarom is feminisme nog nodig in Nederland?
- slut shaming & victim blaming
- taboes rondom vrouwelijke seksualiteit
- workshop body positivity
how to be an influencer
- hoe maak je een podcast?
- gastles rondom het boek YES, BABY (over lichaam/seks/menstruatie)

Onderwerpen waar Marie Lotte en Nydia een podcastaflevering over maakten
De menstruatiecyclus, straatintimidatie, autisme, 'vrouwenkwaaltjes', racisme, vrouwen in de wetenschap, seksueel plezier, onzichtbaar ziek zijn, AD(H)D, de vierde feministische golf, vaderschap, vrouwen die ontbreken in geschiedenislessen, beeldvorming rondom moslima's in de media, klimaatverandering, fast fashion, validisme, porno, borsten, dik zijn, vrouwen in de politiek, feminisme en mannen, cat calling, heteronormativiteit, niet-moederschap, endometriose, woede, poepschaamte, taal, vrouwen in de kunst, relaties, condooms, abortus, sekswerk en duurzaamheid.

De auteurs
Schrijfsters en vriendinnen Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen verwierven grote bekendheid doordat ze een dag leefden volgens de tips en regels uit het boek sexy, but tired. but sexy van influencer Jamie Li. Marie Lotte Hagen schreef eerder een kinderboek dat werd uitgebracht bij Pimento en van Nydia van Voorthuizen verscheen onlangs het hardloopboek Run baby run bij Xander Uitgevers. Samen maken ze de gelijknamige podcast DAMN, HONEY. Over shit waar je als vrouw van deze tijd mee moet dealen.

Publicaties

YES, BABY
2019, Blossom Books
Young adult - Non-fictie
Heb je nou al een vriend?
2019, Blossom Books
Non-fictie
Feministen dragen geen roze
2019, Blossom Books
Essay
DAMN, HONEY
2018, Blossom Books
Autobiografie - Young adult - Non-fictie
Run baby run
2018, Xander
Non-fictie

Media

foto's

Fotograaf: Alessa Joseph
Fotograaf: Simone Both

video's