Aline Pennewaard

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Aline Pennewaard

toon meer

Non-fictieschrijver

Genre
Non-fictie

Thema's
Feminisme - Gender - Geschiedenis - Midden-Oosten - Oorlog - Religie - Tweede Wereldoorlog - Vrijheid

Subthema's
Holocaust, Tweede Wereldoorlog, Jodendom, moderne Joodse geschiedenis, zionisme, antisemitisme

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Jurylidmaatschap - Lezing - online activiteit (livestream) - online activiteit (video) - Presentatie - Schrijfopdracht - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Volwassenen

Aline Pennewaard is Holocaust historica, schrijfster en onderzoekster.
Expertisegebieden: Holocaust, Tweede Wereldoorlog, moderne Joodse geschiedenis, Israël/Midden-Oosten.

Promovendus aan de Universiteit van Haifa, bezig met haar proefschrift over de deportaties vanuit Nederland naar de concentratiekampen. Samen met Guus Luijters was zij verantwoordelijk voor het monumentale werk In Memoriam (2012), waarin foto's werden verzameld van meer dan 3000 gedeporteerde en vermoorde Nederlands-Joodse kinderen.
In 2018, hetzelfde jaar dat haar boek Van Kleermaker tot Kapo verscheen, maakte ze een boek en een documentaire genaamd De Treinreis, samen met bekroond documentairemaker Willy Lindwer, over de wonderbaarlijke ontsnapping van een groep Hongaarse joden uit bezet Nederland in 1943.
Eind 2020 publiceerde Aline, wederom met Willy Lindwer, Bernie’s Oorlog, het dagboek van een orthodox-Joodse tiener die onderduikt op het Nederlandse platteland. Het boek werd uitzonderlijk goed ontvangen en had zijn tweede druk slechts twee weken na de lancering.
In november 2022 publiceerde Aline het korte verhaal De laatste reis van Adolf Fischhof (fictie gebaseerd op ware feiten) in de bundel Historische verhalen: korte verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Deze bundel was het resultaat van een schrijfwedstrijd, waarvan de 15 beste inzendingen werden gepubliceerd. 
In het najaar van 2023 kwam de Duitse vertaling van het boek Van Kleermaker tot Kapo uit bij Rhein-Mosel Verlag.
In het voorjaar van 2024 bracht Aline het boek Rebellie van de Hoop: het Solidariteitscomité voor de Joden in de Sovjet-Unie uit, over de Nederlandse campagne voor de refuseniks in de jaren '70 en '80. Tegelijk met het boek werd ook de gelijknamige documentaire gelanceerd, gemaakt door Raoul de Zwart.
Een tweede boek, Wanhoopsbrieven, opnieuw in samenwerking met Willy Lindwer, staat gepland voor najaar 2024 en toont enkele tientallen hartverscheurende brieven die Duitse en Oostenrijkse joden naar Nederland schreven na de Kristallnacht in november 1938, smekend om een verblijfsvergunning. 

Publicaties

De laatste reis van Adolf Fischhof
2022, Uitgeverijen overig
Korte verhalen
Bernie's Oorlog
2020, Uitgeverijen overig
Dagboek
De Treinreis
2018, Nieuw Amsterdam
Van kleermaker tot Kapo
2018, Nieuw Amsterdam
Biografie

Media

foto's

Fotograaf: Aline Pennewaard

video's