toon meer

Fictieschrijver - Non-fictieschrijver - Vertaler

Genre
Jeugdboek - Kinderboek - Kort verhaal - Non-fictie - Roman - Young adult

Thema's
Geschiedenis - Kunst - Muziek

Subthema's
kinderliteratuur, jongerenliteratuur, young adults, taal, vertalen, Atlantikwall, Frankenstein

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Interview (als geïnterviewde) - Jurylidmaatschap - Lezing - Presentatie - Signeersessie - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Senioren - Volwassenen

Biografie
Auteur en vertaler Maria Postema is haar hele leven al in de ban van boeken en verhalen. Na haar studies Engels en Film- en Televisiewetenschappen werd ze in korte tijd een van Nederlands bekendste YA-vertalers. Ze vertaalde meer dan vijftig jongerenromans, waaronder de hitseries Twilight, The Hunger Games, Gone en Divergent, maar ook contemporary YA-romans als 67 seconden van Jason Reynolds. Die laatste werd in juni 2019 genomineerd als Beste Boek voor Jongeren in de categorie Vertaald. Voor de Wereldklassiekers-reeks van uitgeverij Blossom Books maakte ze een lovend ontvangen bewerking van Mary Shelley's Frankenstein. In 2022 schreef ze een kort verhaal over het Rietveld Schröderhuis voor de verhalenbundel De spoken van het stadhuis en andere Utrechtse verhalen (samenstelling Koos Meinderts). Het door haar vertaalde Let goed op van Jason Reynolds werd in 2022 bekroond met een Zilveren Griffel.

Met medeauteur Maarten Bruns schrijft Maria avonturenromans voor jongeren. Hun spannende YA-boek Dertiendagh speelt zich af rond de bunkers in de Scheveningse duinen en verscheen in 2017 bij uitgeverij Leopold. Hun tweede roman, Het Oog van de Dageraad, waarin een groep jeugddelinquenten een zeilreis maakt naar het Caribisch gebied, verscheen in 2019 (uitgeverij Leopold).

Met Maarten schreef Maria ook het non-fictieboek Maak het af: de praktische gids naar een afgerond project, een non-fictieboek voor volwassenen. Voor iedereen die eindelijk dat knagende project met plezier en succes wil afronden. Maak het af verscheen in 2022 bij uitgeverij Business Contact.

Lezingen en masterclasses
Maria geeft interactieve masterclasses en lezingen over vertalen voor jongeren, studenten en volwassenen. Uiteraard kan ze ook, indien gewenst samen met Maarten Bruns, vertellen over haar jongerenromans Dertiendagh (bunkers, Den Haag, spannend) en Het Oog van de Dageraad (voodoo, jongeren op zeilreis). Daarnaast is ze beschikbaar voor (boekhandel)lezingen over Mary Shelley's Frankenstein voor jongeren en volwassenen. Ze beschikt over een grote kennis van jeugd- en jongerenliteratuur en heeft in diverse literaire jury's gezeten.

Maak het af: op naar een afgerond project
Samen met Maarten Bruns geeft Maria workshops en trainingen over projecten afronden (voor volwassenen). Op een ontspannen manier behandelen ze de valkuilen waardoor we niet aan projecten beginnen of halverwege afhaken, en geven ze handvatten, inspirerende voorbeelden en tips en tricks waarmee het wél gaat lukken. Deelnemers gaan met nieuwe kennis en een positief gevoel naar huis. Voor meer informatie, zie www.maakhetaf.nl

Publicaties

Frankenstein
2019, Blossom Books
Fantasy - Roman - Young adult
Echte Amerikaanse Jongens
2019, Blossom Books
Young adult
67 seconden
2018, Blossom Books
Roman - Spanning - Young adult - Poëzie
Dertiendagh
2017, Uitgeverij Leopold
Fantasy - Spanning - Young adult
Divergent / Inwijding
2011, VAN GOOR
Young adult
De Hongerspelen
2008, VAN GOOR
Young adult
Twilight
2007, VAN GOOR
Young adult

Media

video's

Bekroningen

Nominatie Debuutprijs Jonge Jury 2018
Kinderboekwinkelprijs 2010
Nominatie Beste Boek voor Jongeren, categorie Vertaald 2019