toon meer

Fictieschrijver - Vertaler

Genre
Young adult - Roman - Kinderboek - Jeugdboek

Thema's
Muziek - Kunst - Geschiedenis

Subthema's
kinderliteratuur, jongerenliteratuur, young adults, taal, vertalen, Atlantikwall, Frankenstein

Activiteiten
Workshop/masterclass - Signeersessie - Presentatie - Lezing - Jurylidmaatschap - Interview (als geïnterviewde) - Groepsbezoek (Jeugd) - deelname gesprek/discussie

Leeftijdsgroepen
Volwassenen - Senioren - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Jongvolwassenen

Biografie
Auteur en vertaler Maria Postema (1981) is haar hele leven al in de ban van boeken en verhalen. Na haar studies Engels en Film- en Televisiewetenschappen werd ze in korte tijd een van Nederlands bekendste YA-vertalers. Ze vertaalde meer dan vijftig jongerenromans, waaronder de hitseries Twilight, The Hunger Games, Gone en Divergent, maar ook contemporary YA-romans als 67 seconden van Jason Reynolds. Die laatste werd in juni 2019 genomineerd als Beste Boek voor Jongeren in de categorie Vertaald. Voor de Wereldklassiekers-reeks van uitgeverij Blossom Books maakte ze een lovend ontvangen bewerking van Mary Shelley's Frankenstein.
Met medeauteur Maarten Bruns schrijft ze boeken om meer jongens aan het lezen te krijgen. Hun spannende YA-roman Dertiendagh speelt zich af rond de bunkers in de Scheveningse duinen en verscheen in 2017 bij uitgeverij Leopold. Hun tweede roman, Het Oog van de Dageraad, waarin een groep jeugddelinquenten een zeilreis maakt naar het Caribisch gebied, verscheen in 2019 (uitgeverij Leopold).

Lezingen en masterclasses
Maria geeft interactieve masterclasses en lezingen over vertalen voor jongeren en studenten. Uiteraard kan ze ook, indien gewenst samen met Maarten Bruns, vertellen over haar jongerenromans Dertiendagh (bunkers, Den Haag, spannend) en Het Oog van de Dageraad (voodoo, jongeren op zeilreis). Daarnaast is ze beschikbaar voor (boekhandel)lezingen over Mary Shelley's Frankenstein voor jongeren en volwassenen. Ze beschikt over een grote kennis van jeugd- en jongerenliteratuur en heeft in diverse literaire jury's gezeten.

Leesbevordering in het voortgezet onderwijs
Samen met Maarten Bruns geeft Maria workshops en trainingen over leesbevordering voor jongens in het voortgezet onderwijs. Hoe krijg je jongens (weer) aan het lezen? Ze brengen daarvoor al hun kennis en ervaring mee op het gebied van jeugdboeken, schrijven en professionele leergemeenschappen. Maarten en Maria vertellen, inspireren, geven tips en zorgen voor een omgeving waarin leerkrachten op gestructureerde wijze hun ervaringen en kennis kunnen uitwisselen. Voor meer informatie, zie www.postemaenbruns.nl.

Publicaties

Echte Amerikaanse Jongens
2019, Blossom Books
Young adult
Frankenstein
2019, Blossom Books
Young adult - Roman - Fantasy
Divergent / Inwijding
2011, VAN GOOR
Young adult
Twilight
2007, VAN GOOR
Young adult

Media

video's

Openbare lezingen

1-10-2021 Passionate Bulkboek , Museumpark 3, Rotterdam (Debatpodium Arminius)

Bekroningen

Kinderboekwinkelprijs 2010
Nominatie Debuutprijs Jonge Jury 2018
Nominatie Beste Boek voor Jongeren, categorie Vertaald 2019