Fictieschrijver - Vertaler

Genre
Young adult - Roman - Kinderboek - Jeugdboek

Thema's
Geschiedenis - Humor - Kunst - Liefde - Mediawijsheid

Subthema's
kinderliteratuur, jongerenliteratuur, young adults, taal, vertalen, Atlantikwall, Frankenstein
Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Interview (als geïnterviewde) - Jurylidmaatschap - Lezing - Presentatie - Signeersessie - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Jongvolwassenen - Volwassenen - Senioren

Biografie
Auteur en vertaler Maria Postema (1981) is haar hele leven al in de ban van boeken en verhalen. Na haar studies Engels en Film- en Televisiewetenschappen werd ze in korte tijd een van Nederlands bekendste YA-vertalers. Ze vertaalde meer dan vijftig jongerenromans, waaronder de hitseries Twilight, The Hunger Games, Gone en Divergent, maar ook contemporary YA-romans als 67 seconden van Jason Reynolds. Die laatste werd in juni 2019 genomineerd als Beste Boek voor Jongeren in de categorie Vertaald. Voor de Wereldklassiekers-reeks van uitgeverij Blossom Books maakte ze een lovend ontvangen bewerking van Mary Shelley's Frankenstein.
Met medeauteur Maarten Bruns schrijft ze boeken om meer jongens aan het lezen te krijgen. Hun spannende YA-roman Dertiendagh speelt zich af rond de bunkers in de Scheveningse duinen en verscheen in 2017 bij uitgeverij Leopold. Hun tweede roman, Het Oog van de Dageraad, staat gepland voor het najaar van 2019.

Lezingen en masterclasses
Maria geeft interactieve masterclasses en lezingen over vertalen voor jongeren en studenten. Uiteraard kan ze ook, indien gewenst samen met Maarten Bruns, vertellen over haar jongerenroman Dertiendagh, met aandacht voor de bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast is ze beschikbaar voor (boekhandel)lezingen over Mary Shelley's Frankenstein voor jongeren en volwassenen. Ze beschikt over een grote kennis van jeugd- en jongerenliteratuur en heeft in diverse literaire jury's gezeten.

Leesbevordering in het voortgezet onderwijs
Samen met Maarten Bruns geeft Maria workshops en trainingen over leesbevordering voor jongens in het voortgezet onderwijs. Hoe krijg je jongens (weer) aan het lezen? Ze brengen daarvoor al hun kennis en ervaring mee op het gebied van jeugdboeken, schrijven en professionele leergemeenschappen. Maarten en Maria vertellen, inspireren, geven tips en zorgen voor een omgeving waarin leerkrachten op gestructureerde wijze hun ervaringen en kennis kunnen uitwisselen. Voor meer informatie, zie www.postemaenbruns.nl.

Media

video's

Bekroningen


Kinderboekwinkelprijs 2010

Nominatie+Beste+Boek+voor+Jongeren%2C+categorie+Vertaald 2019

Nominatie+Debuutprijs+Jonge+Jury 2018