Hanneke van Schooten

Afbeelding van de auteur

Johanna (Hanneke) van Schooten – van der Meer woont afwisselend op Schiermonnikoog, in Montady (Frankrijk) en in Almelo. Zij publiceert korte verhalen en gedichten. Haar thema’s hebben verwantschap met die in het werk van Willem Brakman, met wie ze jarenlang correspondeerde. Zij publiceerde onder andere in het tijdschrift Chrysallis (Amsterdam / Brussel: Elsevier 1980), Maatstaf (Arbeiderspers), De Tweede Ronde (Van Oorschot) en Meulenhoffs Dagkalender van de poëzie (2001). In 2006 werd een keuze uit haar gedichten gepubliceerd in de kroniek van de Brakmankring (www.brakman.nl). Het gedicht Prinsestraat 12 is als muurgedicht aangebracht voor het huis met hetzelfde adres in Enschede, waar Brakman lange tijd woonde.

 

Gepubliceerde poëziebundels:

Hanneke van Schooten, Dit landschap zien, uitgeverij De Beuk te Amsterdam (1990).

Hanneke van Schooten, Anomalie, Fingerprint Productions (1993).

Hanneke van Schooten, Reisgenoot De Beuk, Amsterdam (1995).

Hanneke van Schooten, Buiten bereik, De Beuk, Amsterdam (1998).

Hanneke van Schooten, Plaatsbepalingen, bibliofiele uitgave Parkwegpers, Almelo (2003).

Hanneke van Schooten, De slapende stad, Wolf Legal Publishers, Nijmegen (2007).

Hanneke van Schooten, Stenen, WLP, Nijmegen, bibliofiele uitgave met een lino van de graficus Henk Blokhuis (2009).

Hanneke van Schooten, Buiten de tijd, Uitgeverij Flanor, Nijmegen (2011).

Hanneke van Schooten, Getijden, AFdH Uitgevers, Enschede/Zutphen (2015).

 

Delen van haar werk werden gepubliceerd in de verzamelbundels Beeldspraak (1991), Lettertuin (1993), Het licht staat even stil (1996), Maartse buien (1997), Twintig jaar letterlijk (1999) en (K)wartaal van een eeuw (2004), Over en weer (2005), Samenspel (2007).

 

Van Schootens werk werd bekroond met:

- Erepenning van de stad Nijmegen (1988);

- Plantage Poëzieprijs Amsterdam (1994);

- Poëzieprijs van Oostende, België (2006);

- Nominatie shortlist ‘Beste Boek Overijssel’ (2011) met de bundel Buiten de tijd;

- Nominatie Provinciedichter van Overijssel.

 

Van Schooten leest regelmatig voor uit eigen werk, o.a. in het Vestzak Theater en Theater Concordia te Enschede. Zij is jurylid van de jaarlijkse Willem Wilmink Dichtwedstrijd (21e editie). Haar gedicht Gravenallee is als muurgedicht aangebracht aan de Gravenallee, bij kasteel Huize Almelo.

 

Zij verbleef in 2016 als writer in residence een maand in het huis van Adriaan Roland Holst, Nesdijk 7, te Bergen op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds.

 

Van Schooten is jurist. Zij promoveerde aan de Universiteit Twente en is als universitair hoofddocent Staatsrecht verbonden aan de Faculteit der Rechtswetenschap van de Universiteit van Tilburg, waar zij publiceert over wetgevingsvraagstukken, benaderd vanuit de analytische taalfilosofie en de semiotiek.