Fotograaf: Inigi Garayo
Afbeelding van de auteur

Maria Vlaar


Website http://www.mariavlaar.com
Fictieschrijver

Genre
Columns - Kort verhaal - Biografie - Essays - Journalistiek

Thema's
Rouw - Familie - Kunst - Liefde

Subthema's
Zwagerman, Biografie, Uitgeverij, Europese literatuur, Recenseren, Interviewene
Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Jurylidmaatschap - Lezing - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Volwassenen

Maria Vlaar (1964) is schrijver van korte verhalen, recensent en interviewer voor de Vlaamse krant De Standaard en biograaf van Joost Zwagerman. Zij woont in Amsterdam en werkt vanaf 1990 in de literaire wereld, onder andere als redacteur bij uitgeverij De Bezige Bij en later als freelance redacteur en recensent, onder meer voor De Groene Amsterdammer.
In haar verhalenbundel Diepe aarde (De Arbeiderspers 2018) woelt zij bloot wat er beweegt onder de deklaag van het dagelijkse. Een stokoude vrouw koestert haar herinneringen aan gezinsgeluk tijdens een verregende vakantiedag: ‘Alles wat er op de wereld was bevond zich op dat moment in een kleine ruimte van tentdoek, twaalf vierkante meter, twee grote en drie kleine mensen.’ Vlaar vertelt de levensverhalen en liefdesgeschiedenissen van onder anderen een wetenschapper met obesitas, een man met een dubbelleven, en een therapeute die haakt naar seks. De verhalen gaan over liefde en dood, over relaties en over het verloop van jaren.
Diepe aarde werd in februari 2019 bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste korteverhalenbundel van 2018.
In 2016 werd Maria Vlaar, zelf afkomstig uit West-Friesland, benoemd tot biograaf van Joost Zwagerman. In november 2018 verscheen haar bloemlezing Grote groet uit Zwagerland met alle teksten van Zwagerman over Noord-Holland. De biografie is gepland voor 2021.
Vlaar is een aanstekelijke vertelster die zowel uit haar rijke ervaringen als redacteur van onder anderen Jan Wolkers kan putten, als haar eigen verhalen kan lezen. Zij is een expert op de onderwerpen Joost Zwagerman, uitgeverijen, recenseren en korte verhalen schrijven. Ook is zij een ervaren interviewer en moderator van literaire ontmoetingen. Zij was jurylid van onder meer de P.C.Hooftprijs en de Prijs der Nederlandse Letteren.
 

Publicaties


Diepe aarde
2018, Uitgeverij De Arbeiderspers
Korte verhalen


Media

foto's

Bekroningen


J.M.A. Biesheuvelprijs 2019

Blijf op de hoogte

aanmelden voor onze nieuwsbrief